Најновије

МИЛО СПРЕМА НЕРЕДЕ И ШИПТАРИ УЗ ЊЕГА: Припрема терен, не да власт иако изгуби изборе

Режим црногорског председника Мила Ђукановића припрема нереде и инциденте широм државе у недељу, када се одржавају парламентарни избори да би спречио свој пад са власти. План Ђукановића је, како се сазнаје у безбедносним круговима у Подгорици, да тим насилним методама онемогући победу опозиције, односно изборни дебакл своје ДПС.

Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Истовремено, у финишу кампање Ђукановићу је подршка стигла баш из Тиране од албанског премијера Едија Раме, који на почетку видео-поруке на енглеском исказује поштовање, наглашава њихово лично пријатељство, а онда на чистом српском понавља слоган ДПС "Одлучно за Црну Гору" уз поруку "Хвала, драги Мило, што постојиш" (!?). И не чуди пошто је Подгорица међу првима, између осталог, признала тзв. независност Косова, давала подршку за чланство у Интерполу, док је паралелно заоштравала односе с Београдом.

На могућност изазивања крвопролића на улицама у току изборног дана увелико "упозоравају" Ђукановићеви блиски сарадници, чиме заправо себи праве алиби. Тако је директор црногорске Управе полиције Веселин Вељовић изјавио да располажу оперативним подацима да појединци и групе планирају изазивање инцидената и немира на сами дан избора:

- Наша сазнања указују да ова лица преко друштвених мрежа и других канала заговарају да током гласања и након затварања бирачких места грађани изађу на улице, изазивају немире и нарушавају јавни ред.

Полиција ће, како је поручио, у свим градовима одлучно поступати према онима који буду покушали да испоље "деструктивно и екстремно понашање".

Само дан раније, и главни специјални тужилац Миливоје Катнић причао је о могућим нередима у недељу, те подсећајући на изборе 2016. и покушај "државног удара", казао да та криминална организација није потпуно уништена:

- Има група које би у случају неких изборних ситуација пре изборних резултата званичних окупиле се и прогласиле победу. Поручујем грађанима да изађу и слободно гласају за било кога и да чекају шта каже Државна изборна комисија.

Марко Милачић, лидер Праве Црне Горе, која уз ДФ, СНП, Радничку партију и Уједињењу Црну Гору чини опозициони блок "За будућност Црне Горе", тврди да све то указује да је Ђукановић у тешкој паници од извесног пораза ДПС, због чега припрема терен за изазивање нереда.

- Све ово показује да је он на све спреман како би спречио свој пад с власти. Не либи се тај ни да изазове нереде, инциденте, крвопролиће. Уноси нестабилност без икаквих доказа. Њихова "упозорења" су припрема за хаос који планирају у недељу. Али ни то неће уплашити народ да га сруши. То се види по моћним литијама - наводи Милачић.

Ово ће Милу "доћи главе"

- обрачун са политичким неистомишљеницима кроз њихов прогон, хапшења, терор њихових породица

- сведочење некадашњег најближег партијског саборца Светозара Маровића, које је оголило његов карактер, однос према сарадницима и непостојање владавине права у Црној Гори

- опасност да још неки сарадници открију силне компромитујуће податке о нетранспарентном пословању његове породице, малверзацијама, корупцији

- довођен у везу с криминалом, шверц цигарета и наркотика

- спорни закон о слободи вероисповести, којим покушава да преотме вредну имовину СПЦ у Црној Гори, што је изазвало незадржив бунт грађана, литије и протесте, које не успева да угуши ни казнама, притисцима, хапшењима

- заокрет од Русије према НАТО.

Изводе и војску на улице

Бивши оперативац ДБ Божидар Спасић оцењује да су у Црној Гори могући инциденти са тежим последицама, а да су најаве црногорских званичника покушај застрашивања грађана да остану кући и не излазе на изборе јер Ђукановићу одговара што мања излазност:

- Све указује да ће и Ђукановић и опозиција прогласити победу, што је увод у сукобе. Мило је спреман да изведе полицију и војску на улице, а опозиција и 200.000 људи у Подгорици. Све то би водило ка хаосу и сценарију какав је у Белорусији, где покушавају да сруше Александра Лукашенка.

Реакције

Водећи интелектуалци Србије и Црне Горе, њих укупно 452, позвало је народ Црне Горе да на изборима дају свој глас за смену режима Мила Ђукановића. Међу потписницима апела су и ове јавне личности:

Матија Бећковић, академик САНУ

- Избори су драгоцена прилика за смену режима Мила Ђукановића... Излазак на ове изборе вредан је сваког труда, укључујући и путовање из тренутног пребивалишта и активно агитовање међу рођацима и пријатељима против неправде и безакоња садашњих власти у Црној Гори.

Дејан Мировић, професор универзитета

- Опозиција ће победити на изборима 30. августа. С истом вероватноћом се може тврдити да ће ДПС, упркос поразу, прогласити своју победу. Након тога ће се одржати нестабилност у Црној Гори још 2019. усвајањем нелегитимног Закона о слободи вероисповести.

Владимир Ђукановић, адвокат и посланик СНС

- Ђукановић не може да добије изборе. Може само да их покраде..... Једино Милу одговарају нереди, с обзиром на то да је јасно да изборе губи, па би кроз нови сценарио "Државни удар 2" себи да продужи власт.

Душан Пророковић, Институт за међународну политику и привреду

- Оптерећен хипотекама погрешних одлука, неспреман на уступке, а решен да задржи власт по сваку цену, Ђукановић је постао бреме за стабилност Црне Горе. Заблуда је да ће то "тек тако проћи", да ће се опет "све вратити на старо", а Ђукановић "провући", као у неким другим ситуацијама.

Саша Адамовић, историчар

- Ово је заиста добра прилика да грађани Црне Горе, они који су месецима излазили на литије, изађу на изборе и да коначно учине крај вишедеценијском Ђукановићевом режиму. То неће бити лак посао, без обзира на то што је озбиљно уздрман.

Чедомир Антић, историчар

- Ђукановић је тиранин који не сме да сиђе с власти. Иако немиран, очајан и престрашен, Ђукановић је ипак остао стари партијски манипулатор.

Србија потписала Декларацију ЕУ о Белорусији! Америка одмах поздравила! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА