Најновије

ПУТИН И ВУЧИЋ УПУТИЛИ ЧЕСТИТКЕ ИРИНЕЈУ: Руски председниик пожелео Патријарху да још дуго води Српску православну цркву! (ФОТО)

Патријарху Иринеју 90. рођендан поред председника Србије Александра Вучића честитали су руски и васељенски патријарси као и председник Русије Владимир Путин.

Александар Вучић, патријарх Иринеј и Владимир Путин. (Фото: Јутјуб)

- Најсветијем Патријарху и оцу нашем Иринеју рођендан су честитали председник Русије Владимир Путин, васељенски патријарх Вартоломеј, московски патријарх Кирил, миторполити волоколамски Иларион - рекао је протођакон Радомир Ракицћ, главни и одговорни уредник Информативне службе СПЦ.

Протођакон Ракић је додао да је митрополит Иларион председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије.

Честитке је послао и пољски предстојатељ Сава.

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас патријарху Иринеју 90. рођендан и пожелео му уз добро здравље да још дуго буде на челу Српске православне цркве.

- Ваша Светости, честитајући Вам 90. рођендан, уз жеље за добро здравље, упућујем Вам и жељу да још дуго управљате кормилом Српске православне цркве, за добро нашег народа и цркве - навео је председник Србије на Инстаграму Будућност Србије АВ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Председник је подсетио да је светосавска Српска православна црква стуб опстанка Срба где год живели.

- А, Ви, као њен поглавар, најбоље сведочите богатство наше душе и увек нас опомињете колико је важно ко смо и какви треба да будемо. На многаја љета, Свјатјејши владико! - поручио је председник Републике Александар Вучић.

Патријарх Иринеј је 45. српски патријарх, а трон српске Цркве наследио је 2010. године од патријарха Павла.

Архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски - рођен је 1930. године у селу Видова код Чачка.

Рођен је као Мирослав Гавриловић, наведено је на сајту СПЦ уз поруку "Најсветијем Патријарху и Оцу нашем Иринеју на многаја љета!"

У родном селу завршио је основну школу, а после Гимназије у Чацку и Богословију у Призрену. Дипломирао је у Београду на Богословском факултету. По завршетку војне службе постављен је за професора Призренске богословије.

Пре тога октобра 1959. године у манастиру Раковици од патријарха Германа примио је монашки чин и име Иринеј. На дан Свете Петке исте године у цркви Ружици на Калемегдану рукоположен је у чин јеромонаха. Био је на постдипломским студијама у Атини.

За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се вратио у Призрен где је био ректор Богословије. Са те дужности је 1974. изабран за викара патријарха српског с титулом епископа моравичког.

Годину дана касније изабран је за епископа нишког. На Светом архијерејском сабору 22. јануара 2010. године изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловацког и патријарха српског.

Ђукановићу прети убедљив пораз! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА