Најновије

РЕКТОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ГОЈКО ПЕРОВИЋ: Изађимо мудро и слободно на изборе, али не организујте протестне шетње на тај дан

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић рекао је да Црква има пуно право да се изјасни око предстојећих избора.

Гојко Перовић (Фото: Јутјуб)

Он је, у саопштењу позвао све актере ових збивања, а нарочито верујуће људе, да не подлежу пропаганди појединих, како је рекао, анонимних адреса, и да се не организују, у недељу, на дан избора - "никакве протестне шетње нити нешто што би подсећало на литије."

- Црква има пуно право да се изјасни око предстојећих избора, и то је она урадила много блаже него што је, рецимо, Ватикан 1948. урадио пред парламентарне изборе у Италији, подржавајући демохришћанску листу, а против љевичарске коалиције. Цркви је то право припадало одувјек, али га она нерадо и ријетко користи. Сад, када држава и секуларна партија на њеном врху "праве цркву" и врше подржављење сакралних објеката - ред је био да Црква каже шта мисли о таквој политици. Морам посебно да нагласим да Црква, онако како је позвала људе да гласају, и сугерисала им за кога да не гласају - што је, мислим, сваком грађанину било недвосмислено - она исто тако данас скреће пажњу на сљедеће: Изборни поступак је својеврсна светиња, тј. правило кога сви треба подједнако да се држе уколико желимо праведан и тачан изборни резултат. Зато позивамо све актере ових збивања, а нарочито вјерујуће људе, да не подлежу пропаганди појединих анонимних адреса, и да се не организују, у недјељу, на дан избора - никакве протестне шетње нити нешто што би подсећало на литије - рекао је Перовић.

Каже да тај дан, као и сутрашњу суботу, треба провести у миру, ничим не кршећи предизборну тишину.

- Ово нарочито говорим због могуће употребе простора испред православних храмова за неке активности којима није ни место ни време. У недељу ујутро ће у нашим црквама, по обичају, бити служене Свете литургије. Никакво друго окупљање вјерника изузев оног на бирачким мјестима - није благословено и Црква га не препоручује. Ни док траје само гласање, нити навече, док се броје гласови. Дан избора треба да нас све растерети, да донесе мир и спокој Црној Гори - а не непотребне и додатне тензије. Уколико неко оправдано брине за регуларност избора или могуће махинације приликом бројања, подсјећамо све да храбри и слободни људи имају начина да бране своју изборну вољу без исхитрених и насилних поступака, онако рецимо, како је народ са свештенством бранио светиње у претходном периоду. Изађимо сви на предстојеће изборе. Мудро и слободно. У љубави према Богу, у љубави једни према другима, и са чврстом вјером да ћемо као браћа и пријатељи живјети у нашој држави Црној Гори и онда кад утихне свака изборна кампања - поручио је Перовић.

Медојевић уочи избор послао поруку гласачима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА