Најновије

ПАНИЋ: Води се Трећи светски рат без нуклеарног оружја! Ко ће изаћи пред јавност ако...(ВИДЕО)

-У ситуацији када још није утврђено да ли имунитет излечених од короне траје свега два месеца, апеловао бих на Владу да послуша захтев Главног одбора Уније синдиката просветних радника Србије, за одлагањем почетка нове школске године, каже Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Раде Панић (Фото: Јутјуб)

- Они најбоље знају каква је ситуација у школама и како функционише школски систем, а и док заиста не видимо какво је стање са епидемијом и са бројем новооболелих на дневном нивоу, додаје Панић.

Наиме, они су у свом саопштењу истакли да "У хаотичној ситуацији коју диктира, како корона, тако и Министарство просвете, без јасних упутстава, са мањком простора, великим бројем ученика у одељењу и великим бројем инфицираних у Србији, скоро је немогуће 1. септембра обезбедити здравствено безбедан школски амбијент".

Саговорник се слаже да они најбоље знају како функционише школски систем и још једном апелује на просветне Власти да се почетак године у смислу физичког присуства ђака, одложи на неко време, бар месец до два док не будемо сигурни да је ситуација сигурна и могућност ширења у клупама заиста минимална.

- Оно што је проблематично и јако нас брине као здравствене раднике и колеге из просвете је препорука Кризног штаба да деца крене у школу када томе придодате да се велики број грађана враћа са одмора из додуше не тако великог броја земаља, јер смо на били на црвеној листи, и да се очекује се да привреда крене у већем обиму, да ће се већи број људи наћи на већем простору. Веома се плашим се да ћемо крајем септембра и почетком октобра имати да ли трећи пик или поновно већи број оболелих. Видећемо и да ли ће временске прилике погодовати да се та респираторна инфекција још више шири. Када томе додамо да смо имали врло спорне податке о томе колико стварно имамо новооболелих, а још имамо збирне тестове серолошке и ПЦР, јер су у овом претходном периоду ПЦР тестови обављани углавном по личном захтеву због путовања, питање је колико су рађени онима којима је и заиста било потребно. Више него јасно упада у очи да свуда у свету расте број оболелих а једино код нас пада. Прошло је рецимо шест месеци, али морамо да се навикнемо да ће Ковид 19 бити свеопште присутан бар још две године, када погледате бројке од тренутно 250 милиона заражених, примећује Панић.

За малишане који имају здравствених проблема да носе маске биће обезбеђено 10 хиљада визира, бесплатно, док ће родитељи остале деце морати да купују маске, што је невероватно?

-Влада која је донела одлуку да ђаци крену у школу, дужна је да то обезбеди бесплатно, наравно. Ипак, визири се користе само кад немате наочаре и кад немате маске. Да ли су то они исти визири које је делио Жељко Митровић директорима широм Србије, уз понижавајући однос, као мом колеги Саздановићу, директору Клиничког центра Крагујевац, једном од четири највећа у Србији.  Набијао му је на главу тај визир и објашњавао како треба да га носи. Не знам одакле ће бити набављени, ви кажете, биће неки тендер, чини ми се да праве причу како би деца могла да крену у школу.

Према једном истраживању из Британије, чињеница је да деца нису велики преносиоци вируса како се то сумња и да и деца могу да имају теже форме болести и могу да премину. Утврдили су да је осморо деце од десет до 15 година који су изгубили живот, четири директно повезано са ковидом, Да ли ми то радимо експеримент и ко ће бити тај ко ће изаћи ако се не дај Боже деси да изгубимо неки дечји живот зато што је оболео од ковида?

На питање да ли смо у првом још увек или другом таласу наш саговорник каже да уз то што све више људи потписује иницијативу, односно отворено писмо којим је затражена смена чланова Кризног штаба, ту причу о другом и трећем таласу и трећем пику лансирала је управо Дарија Кисић Тепавчевић.

- Рекао бих да се налазимо у првом таласу и даље, очекивало се да се дели на два таласа јер је требало да лето буде мирно с обзиром да се ради о респираторној инфекцији...Као што видимо оно што је стизало као информација да вирус неће ослабити током лета се и десило, тако да се ми фактички још налазимо у првом таласу, да ли можемо да причамо о другом и сада евентуално трећем пику видећемо. Да је дошло до потпуног смиривања епидемије, односно смањивања броја заражених испод десет у Србији онда би могли да причамо да се први талас завршио па да очекујемо други. Пред изборе је сигурно било лажирања података, и рекао бих да увек постоји мотив када нешто неистинито говорите, мислим да сада полазак у школу не би био довољно јак мотив да се то дешава али мислим да и даље лица која су струка у Кризном штабу немају адекватне податке. Иако резултати тестова стижу брже него раније када су каснили и по десет дана и даље нису одвојени серолошки од ПЦР тестова, евидентно је да је био недостатак реагенаса и то је главни разлог лоших података. Поставља се и питање оних који узимају брис да ли су то свуда и увек довољно школовани људи или нису. Међу колегама је било приче и колико је била намера или не, да тај тест буде адекватног налаза, баш када су рађени ПЦР тестови запосленима, где је и био велики број оболелих.  До појаве кластера, односно обољевања здравствених радника у већем броју  долазило је и због мањка броја извршилаца у систему који је био 15 одсто мањи него што треба. Плус мањак опреме и лоша организација је погодовала томе, објашњава Панић и додаје:

-Сада је тренутно иницијатива да се ковид 19 прогласи као и морбиле за професионално обољење здравствених радника, да би када оду на боловање уместо 65 одсто плате добијали 100 одсто. Имамо тај проблем широм Србије, директори покушавају да смање трошкове без обзира што власт прича да има довољно новца. Евидентно је да га нема нико у свету и да се штампају паре да би се покрили сви ови трошкови. Кажем да је ова пандемија Трећи светски рат без нуклеарног наоружања. Последице ће бити страшне по економију. Што се тиче прича тиче да је вирус направљен у лабораторији, мислим да нема никакве везе са тим и да је природа учинила своје имали смо упозорења са сарсом, мерсом, та вежба која се помиње са корона вирусом је нешто што је морало да се дешава на основу искустава са сарсом се у свету у којем се радила превентиве, радила се вежба где би требали да будемо спремни. Ми смо у Србији сачекали епидемију, са количином заштитне опреме која се некада трошила на једној вежби цивилне заштите у старој Југославији! Здравствени радници нису били адекватно обучени да опрему обуку и свуку како треба, није био довољан број извршилаца, јер када се свлачите највећа је опасност да се контаминирате и да дође до заразе због тога је потребно да имате обучено лице да би одстранили ту опрему...

Све ове мере и овако како је замишљено, ја бих апсолутно подржао, да се не сакрива колико у Србији у свим сферама ништа не функционише.

Аца Лукас је најавио концерт на Ташмајдану 29. септембра, простор прима око 10 хиљада људи, за септембар су најављене и утакмице српске репрезентације 6. септембра у Београду и 8. у Горњем Милановцу. Колики је ризик?

-Имали смо такву ситуацију у првом делу епидемије и то је неодговорно и непотребно у овом тренутку када и даље имамо велики проблем да у потпуности разумемо како епидемија функционише. Плашим се да у Србији када дођемо у ситуацију да можемо да контролишемо број новооболелих а епидемија уђе у неки миран ток и заравњену криву, тог тренутка се пребрзо попушта са мерама и дозвољава да привреда функционише, иако не видим утакмице и концерте ко нешто што је привреда. Мислим да је све то да би грађани Србије имали општи утисак да се власт изборила са епидемијом и оправдала изјаве да је побеђена. Почетак епидемије је била велика грешка изгубило се поверење грађани не знају кога да слушају и како да се понашају зато видимо на друштвеним мрежама разне теорије завере. Све државе света нису биле довољно спремне. Укидали су се центри за откривање и брзо јављање који су требали да постоје широм света, једна мрежа која би спречила да дођемо у ову ситуацију у којој смо. Једна америчка држава је тужила Кину јер су месец и по скривали информације, када би кружиле како треба и сви размишљали о општем добру не би имали овакву ситуацију. Скоро све државе у свету нису успеле да адекватно заштите своје грађане и поставља се питање да ли треба да плаћају порез и здравствено осигурање које је обавезно у већини држава ако те власти нису успеле да их заштите у тренутку када је то била обавеза а то јесте као претња од заразних болести која је и код нас Законом дефинисана као катастрофа. Све те приче о заверама лансиране су и служе властима у свим државама да своју одговорност склоне у страну, закључио је Панић.

А ако желите да сазнате да ли је крвна плазма имуних, односно излечених од короне адекватна за лечење,  да ли се користила у Србији много пре Трампове одлуке, и да ли је руска вакцина заиста ефикасна, погледајте видео до краја.

Било је речи и о поновном заражавању короном, и то чак неколико пута, о чему сведоче неки светски примери.

Прочитајте ОВДЕ   какав се то најгори сценарио обистињује.

Извор: Глас јавности

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА