Најновије

КО ПРЕЛЕЖИ КОРОНУ, МОЖЕ ОПЕТ ДА СЕ ЗАРАЗИ: Постоје два соја!? У Хонгконгу и САД забележени први случајеви поновљене инфекције!

У Хонгконгу и САД документовани први случајеви пацијената који су се након прележаног ковида 19 поново инфицирали. Ова открића сугеришу да ће људи можда морати да се вакцинишу сваке године, чак и они који су прележали овај вирус

Илустрација (Фото: pixabay. com)

После научника у Хонгконгу, и истраживачи из САД научно су потврдили да је могуће поново се заразити коронавирусом тако што су забележили случај пацијента који је прележао вирус, да би се само 48 дана касније поново заразио!

Ова открића изазивају велику забринутост у стручној заједници у свету и код нас јер, како наводе, уколико би се потврдило да имунитет нестаје, то би значило да ће људи можда морати да се вакцинишу сваке године, те да ће чак и они који су прележали корону и даље морати да носе маске и поштују мере физичке дистанце.

Први случај

Прво је Универзитет у Хонгконгу забележио случај мушкарца (33) који је у марту боловао од ковида 19. Имао је грозницу, главобољу и провео је две недеље у болници. Није очекивао да ће само 142 дана, односно четири и по месеца касније, бити поново позитиван. Поновна инфекција је откривена 15. августа, кад је на аеродрому у Хонгконгу прошао обавезно тестирање при повратку из Шпаније преко Велике Британије. Није имао никаквих симптома.

Иако стручњаци из Хонгконга наводе да истраживања показују да је могуће да вирус опстане у организму и три месеца након оздрављења, они су секвенцирањем генома утврдили разлике у вирусима, те доказали две одвојене инфекције, а не рецидив.

- Наша открића сугеришу да САРС-КоВ-2 може да се задржи у популацији попут грипа - навели су Кок Иунг Ијен, Келвин Кај Ванг То и Иван Фан-Нгај Хунг, професори с Медицинског факултета Универзитета Хонгконг у саопштењу, што, према многим стручњацима, значи да имунитет нестаје и да нико није безбедан.

Други случај

Истраживачи из Неваде у четвртак су објавили доказе о реинфекцији једног 25-годишњег мушкарца, што је први документовани случај поновне инфекције ковидом 19 у САД. Пацијенту је први пут дијагностикован коронавирус у априлу, након што га је болело грло, имао кашаљ, главобољу, мучнину и дијареју. Био је боље око 27. априла и имао два негативна теста. Али само месец дана касније, 31. маја, добио је температуру, главобољу, вртоглавицу, кашаљ, мучнину и дијареју. Пет дана касније је хоспитализован уз сталну подршку кисеоником, а тест је показао да је позитиван на корону. Научници су испитивали генетски материјал оба узорка коронавируса узета од тог човека.

- Генетски тестови показују да је пацијент заражен са две различите врсте САРС-КоВ-2 вируса - саопштио је тим Медицинског факултета Универзитета у Невади и Државне лабораторије за јавно здравље Неваде.

Енигма имунитета

Инфектолог проф. др Жарко Ранковић каже за Курир да су истраживања рађена у свету показала да су мутације коронавируса могуће, па се тако причало о италијанском, вуханском и другим сојевима, те да поновно инфицирање потенцијално може бити последица ових малих мутација или пак тога што организам једноставно није створио довољно антитела.

- Још увек се не зна колико дуго траје имунитет после болести. Неки стручњаци су наводили до три месеца, а други чак до годину и по. Одређени степен имунитета сигурно постоји, али је отворено питање колико дуго. То вероватно зависи од количине вируса која је ушла организам, од имунолошког одговора пацијента и од тога каква је антитела створио - објашњава Ранковић и додаје да је навођено да и у Србији има пацијената који су други пут инфицирани.

- То значи да се морају чувати и вакцинисати и они који су прележали корону. Морамо сви бити максимално опрезни и понашати се као да је свака особа с којом долазимо у контакт потенцијално инфективна, јер не знамо какав ће бити наш имунолошки одговор на присуство вируса - закључује он.  

Мутације вируса праве проблем

Епидемиолог др Радмило Петровић каже да је медицинска струка очекивала да ће доћи до мутације вируса и да би то могао бити један од проблема у сузбијању коронавируса:

- Кад један сој вируса налети на једну имуну популацију, он мења карактеристике и постаје опет незгодан и агресиван. То можемо закључити и на основу епидемије грипа, који је сваке године у циркулацији и сваке године помало мутира. Бојим се да ће коронавирус имати исте особине. Међутим, код пацијента из Хонгконга су фактори заштите које је развио након прве инфекције вероватно утицали да овог пута прође с блажом сликом. Не знамо колико антитела штите, па нема опуштања. Да се вакцинишу, требало би сви, чак и они који су прележали корону ако су у ризичним групама.

Поново заражених има и у Србији

И др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике КЦС, раније је причао да је и у Србији било случајева поновног заражавања.

- Да, имамо појединачне случајеве с поновним заражавањем, али податак о укупном броју још немамо. После одређеног времена се губи имунитет, тако да долази до поновног заражавања - рекао је он.

Прочитајте ОВДЕ  коме су у интересу нереди у Шведској.

ИЗвор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА