Најновије

РУСКИ КОНСТРУКТОРИ НА ОВОМЕ РАДЕ ДАН НОЋ: ШТА ЋЕ ПОСЕДОВАТИ МОДЕРНИЗОВАНА „АРМАТА-М“? Нови топ, масивне кинетичке пенетраторе, ласере...

Руски конструктори раде на пакету модернизације за основни борбени тенк нове генерације Т-14 „Армата“. Основна каракеристика овог пакета је израда нове куполе која ће моћи да интегрише топ калибра 152мм. Тренутно основно оруђе стандардне верзије тенка „Армата“ представља топ у калибру 125мм. Поред тога, планира се и развој нове тенковске муниције коју ће одликовати поткалибарни пенетратор који ће летети хиперзвучном брзином, као и унапређени типови високоексплозивне муниције са далеко разорнијим ефектима на циљу.

Руски тенк Армата (Фото: РИА)

Наиме, руски конструктори су већ далеко одмакли када је у питању развој нових типова муниције (тенк “Армата”) која се састоји од поткалибраног пенетратора. Тако је руско Министарство одбране РФ крајем јануара објавило информацију да ће ове године набавити најновије поткалибарне пројектиле за борбу против тешке оклопне технике непријатеља 3БМ44 „Лекало“. Наиме, до краја године војска ће добити око две хиљаде ових пројектила. Са овом муницијом, руски тенкови ће моћи ефикасно да униште савремену оклопну технику на даљини 3-5 километара.

„ЗБМ44 „Лекало“ је компатибилан са свим тенковским топовима калибра 125 мм који се данас користе у руској армији. У арсеналу муниције које користе ови топови, „Лекало“ је ван сваке конкуренције“, рекао је својевремено војни експерт Алексеј Хлопотов, новинарима интернет медија „Известија“, и додао „ако његов претходник „Манго“ (такође поткалибарни пројектил) може да пробије тенковски оклоп дебљине 520мм са раздаљине од 2.000 метара, онда „Лекало“ са исте даљине пробија 650 мм оклопа. Ово је довољно за пробијање америчког основног борбеног тенка M1A2 Abrams (његова модификација).

Управо на бази овог пројектила руски конструктори тенковске муниције раде на кинетичком пројектилу прве генерације за топ калибра 152мм. Овај пројекат носи кодно име „Вакуум-1“ и о њему за сада има јако мало података. Претпоставка је да ће се овај пројектил имати способност да пробије хомогену панцирну плочу дебљине 850-1000 мм, под углом од 90 степени на даљини већој од 2000 метара.

На основу материјала који су усвојили експерти 38-ог Научно-истраживачког института тенковског наоружања и војне технике већ постоји озбиљни планови унапређења основног борбеног тенка Т-14 „Армата“. Стручњаци су указали на све потенцијалне изазове који чекају савремене тенкове до краја ове деценије, и на основу њих предложили мере које би биле саставни део будућег пакета модернизације тенка „Армата“. Укратко, ради се о освајању дизајна нове куполе са основним оруђем у калибру 152мм, перспективним комплетом тенковских граната и ракета, интеграцијом извиђачке беспилотне летелице која би била саставни сегмент тенка и перспективног примпредајног комплекса везе.

Експерти за оклопну технуку су предложили и даље унапређење оклопне заштите тенка. Они предлажу усвајање система који ће омогућити даљинску неутрализацију самонавођених противтенковских средстава непријатеља, аутоматске детекције и уништења циља на даљини до 1000 метара, даљинску неутрализацију противтенковских мина, а такође и уградњу ласерског уређаја за одбрану од навођених противтенковских ракета. Модернизовани тенк ће имати заштиту од ласерског снопа који је намењен „ослепљивању“ компоненти система за управљавање ватром.

Модернизована „Армата“ ће добити и далеко економичнији дизел мотор, затим биће дуплиране функције ручног управљања наоружањем и статусом мотора, а такође ће бити побољшања општа ергономија тенка и његова интегрисаност са посадом.

Снимак инцидента на бирачком месту у Никшићу погледајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА