Најновије

МУСЛИМАНИ У ЦРНОЈ ГОРИ НЕЗАДОВОЉНИ ИЗБОРИМА: "Нисмо спремни на труле компромисе! Нећемо Србију, хоћемо НАТО!"

Функционер Бошњачке странке у Црној Гори Сеад Шахман каже да су лидери опозиције понудили тој партији да буде део власти.

Здравко Кривокапић (Фото: јутјуб)

Међутим, он је рекао да Бошњачка странка није спремна „на такву врсту трулих компромиса“.

Шахман је за босански портал Радио Сарајево рекао да је разлог то што је „просрпски део опозиције“ отворено заступао политике против НАТО и залагао се за сарадњу са српским властима и Русијом.

– Ми остајемо привржени вредностима НАТО и Европске уније – поручио је Шахман.

Он сматра да би, уколико на власт дође просрпска опозиција, Црна Гора кренула неким другим путем.

– Црна Гора је чланица НАТО-а. То је грађанима уливало сигурност, имамо и пораст инвестиција услед тога. Уколико одређене политичке структуре које су тренутно опозиција дођу на власт, сигуран сам да се такав курс не би задржао. Они пропагирају анти-НАТО Црну Гору, блиску сарадњу са српским властима, Руском Федерацијом – тврди Шахман.

Сеад Шахман (Фото: Јутјуб)

Како оцењује, кључ је у рукама коалиције „Црно на бијело“, која има четири мандата.

– Она би могла да одреди даљу судбину и спољнополитички курс Црне Горе – поручује Шахман.

Слабији резултат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића на изборима у Црној Гори Шахман види као последицу онога што се дешавало у последњих пола године.

– Узрок томе видимо у Закону о слободи вероисповијести, који је донет крајем 2019. Након тога су кренуле масовне литије и молебани у организацији Српске православне цркве (СПЦ) – рекао је Шахман.

Он је оценио да је Бошњачка странка направила добар резултат и да је повећала своје гласачко тело.

Тврди и да следе исцрпљујући разговори о формирању власти што, како оцењује, неће бити тако брз процес.

– Неће бити лако формирати власт. Опозиција је врло хетерогена, упакована у неколико амбалажа. Она је дисперзована и идеолошки различита. То може бити сметања за олако формирање власти. Чланови опозиције цене и баштине различите вредности, тако да нисам сигуран да ће ти преговори ићи тако лако. Очекује нас врућа јесен – сматра Шахман.

На питање је ли могуће да буде формирана тзв. експертска влада, за шта се залаже лидер коалиције „Црно на бијело“, а за то се залагао и Дритан Абазовић, Шахман наводи да ће се видети колика је снага те коалиције да то издејствује са четири мандата у парламенту.

– Ако се Абазовић определи за ту варијанту, мораће да тражи подршку Демократског фронта и коалиције Мир је наша нација. Нисам сигуран да би они, с друге стране, жртвовали својих 27 мандата, а да не буду њихови политички представници у тој влади. Преговори ће бити дуги и мучни. Посебно због ситуације са ЦОВИД-ом, слабијом туристичком сезоном и економским последицама пандемије које се осећају и у Црној Гори – рекао је Шахман.

Шахман је апеловао на представнике Европске уније, односно међународне заједнице, да буду посредници у овој ситуацији у Црној Гори и да помогну у решавању, како тврди, политичких проблема „којих ће бити“.

Зашто је на нову адресу у Подгорици стигла посебна порука из ЕУ пре него што су побројани гласови, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА