Најновије

У ТРЕНУЦИМА ГЛОБАЛНИХ НЕМИРА, ОНИ СУ СЕ ОДЛУЧИЛИ НА ИСТОРИЈСКИ ПРЕКИД ВАТРЕ: Израел и Хамас постигли споразум о окончању сукоба у Гази!

Палестинске милитантне групе и израелске власти сложили су се да окончају вишенедељну ескалацију сукоба на граници између Израела и појаса Газе, саопштила је исламистичка група Хамас.

Израелска војска (Фото: idf.il)

Према споразуму који је постигнут уз помоћ катарског изасланика, група Хамас, која влада у појасу Газе, престаће са слањем запаљивих балона на територију Израела, док ће изралеске власти прекинути са ваздушним нападима, потврдио је палестински званичник упознат са преговорима.

КОГАТ (ЦОГАТ), тело израелског Министарства одбране задуженог за палестинска цивилна питања, потврдио је да је да је, након консултација превођених министром одбране Бенијем Ганцом, одлучено да ће главни прелаз за робу у појасу Газе бити опет отворен и да ће рибарима поново бити дозвољено да раде, на до 15 наутичких миља.

КОГАТ је у саопштењу навео да су ове одлуке донете у склопу наставка рада на постизању мира и стабилности, али је упозорио да ће, уколико Хамас прекрши споразум, Израел реаговати у складу са тим.

Хамас је саопштио да ће споразум олакшати имплементацију пројеката "који ће служити народу Газе и ублажити патње усред таласа корона вируса", пренела је агенција Ројтерс.

Палестинци и хуманитарне групе апеловали су на ублажавање блокаде појаса Газе, страхујући од погоршања ситуације након појаве корона вируса током прошле недеље.

Израел наводи да су рестрикције неопходне из безбедносних разлога, због групе Хамас, коју сматра терористичком организацијом.

Америка узима део Сирије и даје га Израелу! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА