Најновије

ВУЧИЋ: Неће моћи за КиМ да праве рачун без крчмара

Председник Србије Александар Вучић поручио је јуче да се варају сви који мисле да ће моћи по питању КиМ да праве рачун без крчмара.

Вучић (Фото: Председништво)

Србија неће више прихватати улогу губитника деведесетих гоидина, нити ће плаћати цех "за све госте у кафани", поручио је председник у изјави новинарима на Бледу.

Вучић је рекао уочи данашњег Бледског стратешког форума разговарао са премијером Словеније Јанезом Јаншом, као и са представницима земаља у региону и објаснио им позицију Србије по питању КиМ и затражио њихову подршку.

"Говорио сам о проблемима које имамо по питању КиМ и затражио подршку", рекао је Вучић и истакао да мисли да смо надомак значајних промена и у Европи и у свету, које, ипак, неће ићи лако, али свакако брже него до сада.

Вучић данас разговара са Меркел, КиМ главна тема

Александар Вучић изјавио је да ће данас око поднева имати телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел и да ће главна тема бити КиМ, односно састанци у Вашингтону и Бриселу.

"Имам у пола 12 заказан телефонски разговор са Ангелом Меркел.  Косово ће бити главна тема, као и посета Вашинготну и Бриселу. Направио сам и мини план шта да изложим најмоћијој жени света и да се за то изборим", рекао је Вучић на Бледу новинарима.

Вучић је казао и да ће са најмоћнијом женом разговарати о различитим питањима, и о вакцинама против вируса корона, билатералној сарадњи између Србије и Немачке, као и да се захвали на недавно потписаном акту о додатној сарадњи Представништва Србије и Министарства индустрије и енергетике Немачке.

Подсетио је да ће у оквиру лидерског панела 15. Бледског стратешког форума "Европа после Брегзита и Ковида 19" имати сусрет и са Мирославом Лајчаком и да ће са њим тема разговора бити боравак у Вашингтону.

Што важи за Бундестаг, не важи за српски парламент?

Александар Вучић изјавио је да осуде немачких званичника на покушај упада ултрадесничара у Бундестаг показују двоструке стандарде за велике и мале државе и приметио да изгледа да оно што важи за Бундестаг, не важи за српски парламент.

“Лицемерју и двоструким ашинима краја нема и неће бити. Није то питање Немачке, то је питање свих. Када је нешто код њих, онда ''ми то можемо'', јер смо велики, а када је код малих, онда можемо да лупамо чврге и шамаре”, рекао је Вучић у Бледу одговарајући на питање новинара.

Подсетио је да су демонстранти почетком јула ове године упали у српски парламент и додао да је тада држава "била крива" што су они заузели Скупштину.

“Ово је тако јасно. Када су ушли код нас у парламент, заузели парламент, ни тада није био довољан разлог за интервенцију… А видим да су (десничаре у Немачкој) озбиљно пребили и нису бринули о томе где ударају, и више од 300 похапсили”, рекао је Вучић.

Каже да ће се на Бледу на главном панелу чути и друга мишљења.

Истиче да се варају сви који мисле да је једино решење да Србија да све што може и прихвати да буде губитник и прође кроз катарзу након деведестих година.

Вучић је истакао да нико не треба да помисли да ће Србија бити унижена и може да ниподаштава српски народ, као другоразредни који треба да плати у кафани цех за све.

Срби треба да буду једнако третирани, нагласио је Вучић и истакао да би све друго било прављење рачуна без крчмара.

Председник Србије је нагласио да је позиција Србије снажна и чврста.

Срби се не смеју осећати пораженим, јер онда нема краја проблемима

Србија не сме бити унижена, а Срби се не смеју осећати пораженим, јер онда неће бити краја проблемима, указао је председник Србије Александар Вучић уочи предстојећих састанака о Косову у Вашингтону и Бриселу и сутра у разговору са канцеларком Ангелом Меркел.

"Нико не може да мисли да ће решити ствари тако што ће унизити Србију", каже председник и истиче, у изјави новинарима, да су управо избори у Црној Гори показали да када се мисли да Срба тамо више нема, увек се догоди другачије.

“Срби су жилави. Ми грешимо, не понашамо се прагматично, грешимо када мислмо да смо већи него што јесмо, али греше и они који мисле да смо слабији”, рекао је Вучић новинарима на Бледу.

Зато, истакао је, једино што може је да моли и Вашингтон и Брисел и Немачку да поведу бригу да Србија "не буде унижена, и да се Срби не осећају поражени", јер онда, истиче, краја проблемима неће бити.

“Сви морамо да се осећамо једнако поражени и једнако победници и само тако ћемо моћи да направимо нешто”, казао је Вучић.

Приштина није спремна за комрпомис, притисци на Београд не помажу

Александар Вучић изјавио да недавне изјаве Авдулаха Хотија и Кадрија Весељија говоре о томе колико Приштина није спремна ни за компромис, нити за рационално сагледавање ситуације.

На питање да прокоментарише две поруке из Приштине, једну у којој Хоти каже да састанак у Вашингтону и сваки наредни има само једну тему, а то је међусобно признавање, и другу, Кадрија Весељија да је неизбежно формирање суда за ратне злочине за наводни геноцид Србије у рату на Косову, Вучић каже да управо друга порука сведочи колико "они нису спремни за компромис и за рационално сагледавање ситуације".

То што каже Хоти, то, истиче председник Вучић, је заправо оно што мисле и Американци и Европљани.

"Немојте да имате било каквих илузија. Само понекад Европљани нађу неки еуфемизам, али зато Американци не крију. Трамп је нама у писму написао очекујући међусобно признање. Немојте да се изненађујете, јер су они то пре 12 година признали. И сада Хотијева и њихова тактика је то да ће неко морати да притисне Вучића који ће морати то да потпише под страшним притиском света, под страшним притиском Европе и тако ћемо ми да завршимо ствари", објашњава Вучић.

Он је поручио грађанима Србије да буду мирни.

"Никада не бих урадио нешто што је противно српским интересима и ако мислим да постоји нека нада или шанса за комрпомис ја ћу изаћи пред грађане Србије и рећи им шта је садржај тог могућег компромиса", нагласио је Вучић.

Он је додао да данас не види и да нам нико није понудио нешто што би било компромис.

"Ако мислите да ћете ме натерати због могучих личних и политичких претњих, па ћу због тога да прихватим такво нешто, ја још једном да поручим Хотију да не троши новац на керозин или не знам чиме долазе. Могу и с нама, ми имамо директну линију до Њујорка а после тога ћемо колима до Вашингтона, после тога за Брисел", нашалио се Вучић.

"Немојте превише да очекујте од притисака и претњи, јер тиме нико проблеме није решио. Србији морате да понудите нешто озбиљно, морате да понудите комрпомис, а не да Албанци добију све, а Срби ништа", поручио је онима који рачунају са притиском на Србију.

Поновио је да грађани у Србији не треба да брину јер имају јачу Србију, и руководство који није какво су некада имали.

Упитан поново да прокоментарише то што је рекао да ће да одбије сусрет са Доналдом Трампом уколико је за то потребно међусобно признање, Вучић је казао да је он рекао да ће они сада да вагају, да одлучују да ли ће Трамп примити њих или не.

"Не верујем да ће то тога да дође. Ја сам мали да бих одређивао где ће Трамп да дође, а где неће. Ја не желим због сусрета или због било чега другог а где нема компромиса да прихватам понуде око међусобног признања", нагласио је Вучић.

Он је додао да не разуме тезу о међусобном признању, јер, каже, Србији не треба њихово признање.

"Ми смо заинтересовани за сарадњу, да људи разговарају једни с другима па полако да видимо. Ми смо земља која је призната у УН. Ми смо заинтересовани за нормализацију односа с њима, за проток робе, људи, капитала, услуга, за то смо заинтересовани за сарадњу, за разговор између људи и бизнисмена".

"Не морате да нас признате никада. Не морате уопште да нас признате. Дали су вам да шутирате лопту, супер, шутирајте лопту, а то да уђете у Интерпол, у УН... то без Србије не може. Док ви не разумете да морате да будете према Србији другачији и да знате да Србија није као ви, јер ми немамо споменик Медлин Олбрајрт. Код нас има споменик Стефану Немањи. Ми имамо вишевековну државност, а не да нам претире судовима за геноцид", закључио је Вучић.

О опозицији: Не могу да се навикну да више нисмо губитници

Покушавамо да извучемо нешто што се извући може по питању КиМ, али и свега осталог, после штете коју су нам оставили они који су пре били на власти, када смо изгубили све што се могло изгубити, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што црногорски медији, али и поједини опозициони медији у Србији пред његов пут у Вашингтон говоре да тај пут представља постепено признавање независности КиМ, као и Рада Трајковић и Вук Јеремић који кажу да је он, Вучић, одавно одлучио и са странцима договорио признавање независности Косова.

Чуо сам да је Тепић доставила Ђиласове уговоре...

Александар Вучић иронично је прокоментарисао покушај потпредседнице ССП Маринике Тепић да достави републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац уговор између Телекома и компаније Wireless Media, наводећи да је он чуо да је Тепић доставила уговоре Драгана Ђиласа са Великим братом.

“Мени је битно шта је она доставила, доставила је важне ствари о свом председнику, показала је каквим су се криминалом бавили и очекујем да Тужилаштво реагује”, рекао је Вучић у Бледу одговарајући на питање новинара.

Каже да је држава преко Телекома трошила велики новац за финансирање Велког брата, те да очекује да управо са тим папирима које је Тепић покушала да јој јутрос уручи Доловац и реагује.

Поручио је да неће дозволити да се државна имовина и Телеком уништавају као раније и да неће моћи да Телеком доведу до “просјачког штапа”.

Поступак Маринике Тепић да у кафићу уручи уговор Загорки Доловац, Вучић је прокоментарисао као “застршујући” чин и додао да би, да се то догодило у њихово време, већ звали “три ОЕБС-а, 14 Тање Фајон и свих осталих”.

Вучић је на то рекао:"Дајте ми бар једно име, са ким сам то наводно договорио".

"Не знате? Па, не зна га нико, не знају ни они. И то кажу они који су са многим другима учествовали у стварању независности Косова. И ми сада покушавамо да извучемо нешто што се извући може, после све штете коју су Србији направили".

Нека народ не брине, јер ми ћемо и даље штитити интересе Србије и српског народа, као и до сада, поручио је Вучић.

Сам сам крив за Драшковића, сносићу последице

Александар Вучић изјавио је вечерас да је он крив, да ће сносити последице и да свако у СНС има право да му пребаци што је неке стављао на листу коалиције.

Он је то рекао новинарима на Бледу, а поводом изјаве лидера СПО Вука Драшковића да је ризично и неутемељено рећи да је Србија демократска земља све док је, како је рекао, "у оковима нерасформираних Милошевићевих служби безбедности", као и да је та странка у владајућој коалицији, јер она само формално води Србију ка ЕУ, мада је, према његов оцени, тај воз све ближи Москви и Пекингу, иако је управо Драшковићева жена на "руској" платној листи у НИС-у.

"Није ни први, ни последњи пут, не само када је он у питању. За разлику од неких других, који су, када су били насилни протести и када су тукли полицајце, огласили се о заштити неких страних држављана, а никако да заволе мало Србију. Сам сам крив, прихватам кривицу и последице. Свако има право то да ми пребаци и у странци", рекао је Вучић.

Он је додао да тренутно има много важнијих ствари о којима треба расправљати и поручио грађанима да треба да буду сигурни у снагу и напредак српске државе.

Председник Србије је поручио, такође, да ма колико буде тешко и у Вашингтону и Бриселу да наши грађани не морају да брину, пошто нам никада неће недостајати борбености, храбрости и одважности.

Напоменуо је да не може да се обазире на све што се износи у јавности, пошто је чак око 80 одсто критичких постова у стилу "земља је четвртаста" и запитао како на то уопште да одговара.

Додаје да неким људима нема помоћи и не може ништа да се објасни и да ће увек бити и против лекара и вакцина и свега другог.

"Сви политику у Србији знају боље од политичара и били би бољи председници..."

Истиче да су, ипак, ти политичари који критикују изгубили скоро све битке и водили нас у поразе и 1999. и 2004, 2006, 2008...

"Нанели су толико зло Србији, а сада не могу да се навикну што је Србија почела да побеђује, а не само да губи, што сада завршавамо и Храм Светог Саве и аутопутеве, што је Србја била у првом кварталу прва у Европи по привредном расту...

"Нису размишљали рационално, већ само колико ће да ставе у своје џпове", додао је Вучић.

Опозиција у Црној Гори направила помак

Александар Вучић изјавио је да је на основу првих резултата избора у Црној Гори очигледно да је Демократски фронт, односно листа "За будућност Црне Горе" направила велики помак, али да је прерано изјашњавати се док се не добију коначни резултати.

Он је у изјави медијима на Бледу поновио да ће упутити честитку победнику избора.

"Према подацима које сам добио, опозиција је однела убедљиву победу на северу Црне Горе. У Херцег Новом и Будви, али, прерано је изјашњавати се", рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише изјаву портпарола ДПС-а који протесте у тој земљи назива "Александровом црном операцијом", он је казао да разни људи не могу себи да објасне како се то српски народ подиже и да говоре како је он уз Мила Ђукановића.

"Други у региону говоре како сам ја против и како ја то организујем. Ко год хоће да постигне нешто у региону напада мене. Мени је важно што се подигао српски народ у Црној Гори да штити своја идентитетска права и то је оно што смо као држава помогли, са највећом сумом новца српским организацијама", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија помогла отварање Српске куће у Подгорици, као и да је српским организацијама у Црној Гори помогла пре око месец дана са 1,5 милиона евра.

"Желимо да сачувамо српски народ, језик, култутру и неки помаци су уочљиви, а у тврдње лезилебовића у Подгорици, као ни у Београду, не одговарам", рекао је он.

Вучић је додао и да је за Србију најважнији попис који ће се обавити следеће године, односно да се не смањи број срба у Црној Гори, јер тада "можемо да кажемо да смо мирмим деловањем успели да помогонемо свом народу".

Александар Вучић није хтео да коментарише изборе у Црној Гори док се они не заврше, а поводом изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића да у Србији влада хистерија када реч о догађајима у тој држави.

Што се медија у Србији тиче, Вучић каже да то није тачно, док, казао је, медији у Црној Гори пишу само о њему и називају га "црним Александром".

"Био сам крив и за литије, иако у њима нисам учествовао, нити присуствовао, крив сам и за изборе у Црној Гори, они се само баве предедником Србије и државом Србијом и то иманентно раде у целом региону", рекао је Вучић.

Истина је, каже, да су се медији у Србији Црном Гором бавили више него БиХ или Хрватском или Северном Македонијом.

"Нама се баве сви, сви од тих стручњака и аналитичара, свима је главна мета зна се ко. Добро је погледати једну страну, али добро је погледати и себе у огледалу", рекао је председник. Подсетио је да је у више наврата разговарао са Ђукановићем и да му је рекао да је његов интерес и легитимно право Србије да сачува, заштити и помогне српском народу.

"Немам ништа против Црне Горе, немам намеру да се борим против ње. То је суштина нашег неслагања и не желим притом да кажем неке теже речи. За мене је важно да остане мир, уверен сам да ће то бити и да сви свима честитају да се настави нормалан живот", рекао је Вучић.

Истакао је да се не осећа пораженим јер, како каже, у томе није учествовао па нису ни могли да га поразе.

Али, истакао је, већински Срби су показали да су сачували свој понос и идентитет у Црној Гори.

Словенија важан партнер, имамо подршку

Александар Вучић изјавио је после састанака са премијером Словеније да је та земља важан партнер на европском путу Србије.

"Имали смо добре и корисне разговоре, чини ми се да смо на најбољи начин размотрили шта можемо да урадимо да унапредимо билатералне односе две земље", рекао је Вучић.

Каже су односи значајно унапређени у претходних 10 година и да је спољнотрговинска размена подигнута са 550 милиона евра годишње на 1,16 миљарди евра, као и да је Србија избалансирала робну размену и има чак и суфицит од 9,1 милион евра.

"Имамо подршку Јанше", додао је Вучић напоменувши да је Словенија важан партнер Србије која добро разуме односе у региону пошто је раније била део Југославије.

Решили смо неке проблеме у нашим билатералним односима, додао је Вучић.

Амерички бомбардери надлетали свет, а онда су им Руси помрсили конце. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА