Најновије

ЧЕКА ЛИ НАС СВЕ ОБАВЕЗНА ВАКЦИНАЦИЈА? Докторка Кисић: Зна се ко о томе одлучује

Питање имунизације је веома значајно јавно здравствено питање и искључиво јавно здравствено питање, рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Др Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

“Када, како и у ком моменту ће вакцина бити уврштена у календар имунизације – да ли обавезни или препоручени – све има јасан протокол који је искључиво базиран на стручним елементима и потребама за вакцинацијом. Никакав други параметар и критеријум не може да дође у обзир”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Сви се, како истиче, труде да направе што безбеднију и ефикаснију вакцију.

“У овом моменту још ниједна вакцина није направљана, нити је у фази да би могла да се прими у неком ближем временском периоду”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она истиче да свима треба да нам буде јасно да су све вакцине које су у употреби, и које ће бити у употреби, прошле све безбедносне контроле и да су то оне вакцине које се употребљавају у земљама Европске уније.

“Вакцина у припреми мора да буде максимално безбедна и високо ефективна и да прође све процедуре и све сертификате”, рекла је она.

Када се произведе вакцина ни њена набавка није тако једноставна.

“Када набављамо вакцине за редовну вакцинацију, са јавним расписивањем тендера то је процедура која се ради годину дана унапред. Да ли је преурањено рећи да ће до краја године бити вакцине? Ми се сви надамо да ће то бити могуће, јер би нас то као популацију знатно ојачало у борби против овог вируса. Не можемо да кажемо да је то извесно, али се наде полажу у бар две до три фармацеутске куће које се налазе при крају истраживања. Али, не можемо да кажемо да је то нешто извесно”, закључила је др Дарија Кисић Тепавчевић.

"У Србији имамо ирански сценарио, само уместо Ајатоле, имамо Вучића који лаже." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА