Најновије

НЕМАЧКИ ЕКСПЕРТ УПОЗОРАВА: Вашингтону је потребан још један конфликт, ставили су ултиматум пред Европу

Немачки политиколог Александар Рар сматра да је Вашингтон ипак успео да “разбије” Европску унију, приморавши је да са њим изађе као уједињени фронт против Кине и Русије.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Ситуацију компликује чињеница да је почело председавање Немачке у ЕУ. И немачка канцеларка Ангела Меркел већ је изразила жељу да у име Европске уније започне „озбиљне преговоре“ са Кином, без укључивања Сједињених Држава.

Према политикологу,  Вашингтону се та позиција уопште не свиђа. Штавише, Американци не крију незадовољство јер је немачка лидерка изабрала да се састане са кинеским председником Си Ђинпингом током посете самиту Г7 у Сједињеним Државама.

Сада се Сједињене Државе уопште не стиде да се умешају у европско-кинеску политику, рекао је Рар.

Заправо, они то раде врло оштро, уствари постављајући ЕУ ултиматум: Европа мора да прекине економску сарадњу са Кином. Само у том случају она ће моћи да рачуна на америчку технологију и подршку.

Истовремено, Бела кућа инсистира на томе да Европска унија гради односе са Кином на исти начин као што то ради са Русијом. Другим речима, Вашингтону је потребан још један конфликт.

“Сада сви траже некакав компромис. Очигледно је да су Американци заиста докрајчили Европљане, што их присиљава на заједнички међусобни дијалог у вези с Кином, претњом од ње и заједнички отпор”, нагласио је политиколог.

У овој ситуацији је приметно да Сједињене Државе немају снагу да се саме изборе против Русије и Кине. По том питању, потребни су им европски савезници. Тако Вашингтон покушава да их придобије на начин на који је и до сада навикао а то је сила и уцена, закључио је Рар.

Реакције Двери на хапшење Срђана Нога и Зорана Радојичића погледајте ОВДЕ.

Извор. webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА