Најновије

СРБИ ИЗ БЕЈРУТА ЈАВЉАЈУ ШТА СЕ ДЕШАВА: Изгледало је као да је пала нуклеарна бомба!

У страховитој експлозији у бејрутској луци нема повређених државаља Србије, изјавио је за Танјуг амбасадор Србије у Либану Емир Елфић и додао да је штета у Бејруту огромна, а централни део града, у којем се и налази лука - демолиран.

Рушевине после експлозије у Бејруту (Фото: Јутјуб)

“Није велики број држављана Србије, у амбасади имамо око 50 регистрованих особа. Одмах након експлозије, контактирали смо све наше грађане који су евидентирани и према информацијама којима располажемо, нема повређених држављана Србије и сви су добром стању”, рекао је Елфић.

Он је додао да последњи подаци инистарства здравља у Либану кажу да је погинуло 78 особа, док је око 4.000 повређених, али те бројке нису коначне јер је акција спасавања још увек у току.

Напомиње да се много људи води као нестало, па чланови њихових породица покушавају преко хитне службе да дођу до било какве информације о најближима, тако да се очекује да бројке буду и веће.

“Никад ништа слично нисам видео. Одмах након експлозије кружили су снимци грађана који су се нашли у близини, буквално је изгледало као да је експлодирала нуклеарна бомба”, пренео је Елфић како изгледа град који је јуче у 18 сати по локалном времену потресла снажна експлозија.

Експлодирало је лучко складиште у којем је било смештено 2.700 тона калијум нитрата, запаљиве материје, а узроци пожара још увек званично нису потврђени и истрага је још увек у току, додаје Елфић.

“Услед експлозије огромна печурка се надвила над самим градом. Лука Бејрут је потпуно сравњена са земљом, а како се налази у самом срцу града, централни део и квартови који се налазе изнад саме луке су демолирани и штета је огромна, непроцењива”, рекао је амабасдаор Србије.

Подсетио је да су премијер Либана и други званичници рекли да ће одговорни за експлозију бити суочени са најригорознијим казнама, али да званичних података из истраге за сада нема, јер је још увек рано.

Како каже, у појединим тамошњим медијима преносе се незваничне информације према којим асу, наводно варена јужна врата складишта у којем су били запаљиви материјали и да је то, наводно, узрок еклсплозије.

“Али, још увек званичних података из истраге нема”, подвлачи Елфић.

За данас је сазвана хитна седница владе на којој се очекује прихватање предлога Високог већа за безбедност о увођењу двонедељног ванредног стања, као и о проглашењу Дана жалости у целом Либану, додао је амбасадор Србије у тој земљи.

Османлије преплављују Идлиб! Више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА