Најновије

ОВАКО СЕ ПОЛАКО ОСТВАРУЈЕ ПРОЈЕКАТ "ВЕЛИКА АЛБАНИЈА": Враћа се ВМРО-ДПМНЕ, Северна Македонија можда добија премијера Албанца?

Македонски ВМРО-ДПМНЕ се враћа на власт, а Македонија добија, по први пут, премијера Албанца?

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

То су помислили многи након вести медија на албанском језику да је у припреми коалиција опозиционе ВМРО-ДПМНЕ и албанског ДУИ-ја, позивајући се на изворе у тим партијама.

Према тим информацијама, ВМРО-ДПМНЕ рачуна на гласове новоформиране македонске Левице која је добила два мандата, а портал Плусинфо наводи да се рачуна и на подршку Демократске партије Албанаца, која је освојила један мандат у македонском Собрању, као и на четири мандата Алтернативе Африма Гашија, која је, заједно са Алијансом за Албанце, заједно освојиа 12 мандата.

Како наводе македонски медији, имајући у виду да је ДУИ условио ступање у коалицију премијерском позицијом, па је опција договора са ВМРО-ДПМНЕ да од августа ове године до августа следеће премијер Албанац, а три наредне године да премијер Северне Македоније буде из редова ВМРО-ДПМНЕ.

На тај начин, додаје се, обе странке би оствариле своје интересе: ДУИ би реализовао изборно обећање о првом премијеру Албанцу у Северној Македонији, док би се ВМРО-ДПМНЕ вратио на власт.

Уколико би се ово догодило, нова македонска влада би имала подршку 65 посланика, четири више од минимума за формирање владе.

Вест је изазвала не мало интересовање у Северној Македонији, мада је, реално, мање вероватна од тога да владу ипак формира Социјалдемократски савез Македоније Зорана Заева, који је на изборима освојио 46 мандата, два више од ВМРО-ДПМНЕ.

Заев је у изборној ноћи прогласио побуду и најавио да ће формирати владу на чијем челу ће бити он.

Од тада, међутим, није било ниакаквих разговора са потенцијалним партнерима, бар не званично и јавно, осим медијских информација да се Заев састао са лидерима албанских странака.

Ако се нова влада формира по принципу предизборних коалиција, Заев има две опције: он може да формира владу и са доскорашњим коалиционим партнером ДУИ Алија Ахметија, али и са опозиционим албанским странкама Алијанса за Албанце, Алтернатива и Демократска партија Албанаца, с тим што би у том случају Заеву била потребна и два мандата новоформиране македонске Левице.


Све у свему, чини се да је кључ за састав нове владе у рукама Левице, са њених два мандата, али су, ако дође до растурања предизборних коалиција, онда све опције на столу и тешко је у овом тренутку прогнозирати засигурно ко ће формирати владу.

Дигогодишњи дипломата Ристо Никовски сматра да је земљи сада потребна широка коалиција, која ће је припремити за нови, превремени изборни циклус, а како је навео, на тај начин би се избегла и евентуална политичка криза због евентуално нестабилне новоформиране владе.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је изјавио да ће дати оставку на место лидера странке ако не буде успео да формира владајућу већину.

Заев, за сада, ћути.

Иначе, на последњим парламетарним изборима у тој земљи, одржаним у децембру 2016. године, иако је ВМРО-ДПМНЕ освојио два посланичка места више у односу на Социјалдемократског савеза Македоније, ипак није успео да формира владу, чиме је прекршен принцип, који је важио последњих тридесет година у тој земљи, а то је да коалицију праве победничке странке у македонском и албанском блоку.

Трећина Срба имуна на корону. Више о томе читајте ОВДЕ.

 

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА