Најновије

ШПИЈУНСКЕ ИГРЕ КОЈЕ ТРЕСУ БАЛКАН! Борба за надмоћ у региону: Ове обавештајне службе роваре по Србији!

Ми стално говоримо о ЦИА, ФСБ, немачкој и француској обавештајној служби, а овде главну улогу подизвођача радова имају службе малих земаља. Деловање службе Црне Горе је неподношљиво, каже адвокат Горан Петронијевић.

Обавештајна служба ЦИА (Фото. Јутјуб)

Београд, као лидер овог региона, примамљив је многим страним обавештајним службама, али поред оних великих и добро познатих - попут америчке ЦИА или британског МИ6 - активности у нашој престоници имају и мање шпијунске службе, као што су црногорска и хрватска! Ове две државе, преко активности својих служби у Србији, заправо се боре за надмоћ на Балкану.

Ову упозоравајућу чињеницу изнео је познати београдски адвокат Горан Петронијевић, који оцењује да је деловање ових тајних служби - неподношљиво. ЦИА, ФСБ,...

- Морам да кажем да је деловање црногорске безбедносне службе у Србији неподношљиво, баш као и хрватске и британске обавештајне службе. Ми стално говоримо о ЦИА, ФСБ, немачкој и француској обавештајној служби, а овде главну улогу подизвођача радова имају службе малих земаља, које баш у Београду желе да докажу своју надмоћ на простору Балкана - навео је Петронијевић за Печат и додао:

- Не искључујем ни присуство руске обавештајне службе, али не видим зашто би Руси требало да стоје скрштених руку и дозволе да нас неко посвађа с њима и тако реално одсече и последње и најтврђе упориште у настојању да нам у држави остане не само Косово него и неки други делови територије чије је отцепљење већ испланирано.

Бројне активности

Безбедносни аналитичар Владе Радуловић истиче за Курир да је приметно да се у последње време као актери одређених догађаја све чешће помињу службе из региона:

- Њихове активности нису везане само за прикупљање информација и покушај добијања одређених података из област безбедности, односно војске и система одбране, већ то интересовање дубоко залази и у област политике, економије, па и инфраструктуре. Које од ових поља ће бити у фокусу служби, зависи од датог тренутка, односно од конкретних догађаја и планова, као што су војне вежбе, набавка новог наоружања, расподела ресора, формирање и будућа спољнополитичка оријентација Владе, посете високих званичника и потписивања меморандума и уговора, планови приватизација, дешавања на КиМ и слично.

Роварење по Србији

Познаваоци обавештајног рада често говоре о томе да је Србија врло интересантна за многе стране службе и да на нашој територији има можда и на хиљаде агената. Велики део стране шпијунске мреже у Србији чине такозвани спавачи и кртице. Први су агенти који се активирају само у одређеним ситуацијама, попут, на пример, актуелних протеста, а други су обавештајци који имају појединачне задатке, а то би у овом тренутку могло бити провоцирање полиције и изазивање нереда на улицама.

САД забринуте због актуелних трендова у Србији, више о томе ОВДЕ!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА