Најновије

СВАКИ ДАН ПИСАО ПУТИНУ: Плутајућа бомба донела смрт у Бејрут

Либанска истрага о стравичној експлозији прекјуче у Бејруту, која је однела више од 135 живота и повредила више од 5.000 људи упутила је на један могући узрок - огромну пошиљку вештачког ђубрива која је била складиштена годинама у луци, без икаквих мера заштите. Локални званичници су упозоравали на ову "бомбу која откуцава", али нико ништа није урадио по том питању.

Бејрут (Фото: Јутјуб)

Амерички Си-Ен-Ен је имао увид у документа која кажу да је пошиљка 2.750 тона амонијум нитрата стигла у Бејрут руским бродом још 2013. године. Брод се звао МВ Росус, и крајња дестинација му је била Мозамбик, али је застао у Бејруту због финансијских тешкоћа и побуне руско-украјинске посаде брода. Једном кад је стигао, брод никад није напустио луку, према Бадрију Дахеру, либанском директору царине, упркос упозорењима да је брод са таквим теретом “плутајућа бомба”.

Дахеров претходник, Шафик Мерхи је још 2016. у писму адресираном на судију који је ангажован на случају, молио да се брод уклони.

“Брод представља екстремну претњу због свог терета, а живимо у неповољним климатским условима”, писао је Мерхи.

Либанске власти нису именовале МВ Росус као извор експлозије, али је премијер Хасан Диаб рекао је да експлозију узроковало 2.750 тона амонијум-нитрата. Рекао је да је супстанца лежала у луци шест година и складишту луке без адекватних мера заштите. Либански шеф служби безбедности рекао је да је “високо експлозивни материјал био складиштен годинама у луци, која је само неколико минута хода од главне шопинг и клабинг зоне Бејрута.

Године 2013, МВ Росус је запловио из Батумија у Грузији према Мозамбику, према сведочењу капетана брода Бориса Прокошева. Носио је амонијум-нитрат, који се најчешће користи у вештачком ђубриву, али и као компонента рударског експлозива. Брод је пловио под молдавском заставом и стао је у Грчкој да допуни гориво. Тада је власник брода рекао руско-украјинској посади да је остао без новца и да ће морати да утоваре додатну пошиљку која ће покрити трошкове путовања – и то их је непланирано одвело у Бејрут.

Брод је власник компаније Тето шипинг, а посада каже да је власник бизнисмен из Хабарвоска Игор Гречушкин, који живи на Кипру. Када је стигао у Бејрут, МВ Росус је “заробљен” од стране локалних лучким власти због “озбиљних правила оперисања бродом”, као и неплаћених трошкова луци, као и жалби посаде. Никада није отпловио.

Морнари су провели 11 месеци на броду са малим залихама, према Прокошеву. “Писао сам (руском председнику Владимиру) Путину сваког дана… морали смо да продамо гориво да бисмо платили адвоката, јер нам нико није помагао. Власник нам није дао ни воде”, сведочио је капетан.

На крају су напустили брод. Вратили су се у Русију, празних џепова. На броду су се и даље напазиле опасне материје, које лучке власти Бејрута нису дале да се истоваре и укрцају на други брод.

Године 2014. Микаил Војтенко, власник публикације која прати прекоморску пловидбу широм света, описао је брод као “плутајућу бомбу”.

Према мејловима које је Прокошев разменио са бејрутским адвокатом Чарбелом Дагером, амонијум нитрат је истоваран у новембру 2014. и од тада је лежао у луци. Два шефа царине, Дахер и пре њега Мерхи, захтевали су више пута од суда да им дозволи да уклоне опасни материјал из луке, али без успеха. Терет су чак нудили и војсци Либана, али без успеха.

Ниједно од њихових шест писама властима није наишло на одговор.

Хасан Крајтем, шеф бејрутске луке рекао је да је амонијум-нитрат завршио у складишту 12, чекајући пресуду. Одржавање је проверило складиште неколико сати пре екслозије.

“Били смо тамо да поправимо врата складишта, око поднева. Шта се десило после тога, не знамо”, рекао је Крајтем.

Неколико сати после поправке, над складиштем се прво надвио бели дим, а затим је дошло до мање експлозије, па до веће, са карактеристичном наранџастом бојом. Више од 135 људи је погинуло, хиљаде су повређене. Експлозија је била петине снаге атомске бомбе бачене на Хирошиму. Чула се на 125 километара удаљеном Кипру.

Путинов ловац штитиће пилоте од светлосног удара и од нуклеарних експлозија. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА