Најновије

УСРЕД ТЕНЗИЈЕ СА АМЕРИКОМ, КИНА ЈЕ ПОСТИГЛА НЕШТО НЕВЕРОВАТНО: "Убица носача авиона" је спреман, чека се да непријатељ приђе њиховој обали!

Сједињене Државе и Народна Република Кина недавно су тестирале и балистичке ракете дугог домета. Иако САД имају готово 20 пута већи број нуклеарног оружја од Кине, Трампова администрација инсистирала је да Пекинг буде укључен у све нове уговоре о контроли наоружања.

Кинеска морнарица (Фото: chinamil. com.cn)

Кинески тест за нуклеарни одзив

У понедељак, ракетне снаге Народне ослободилачке војске Кине (ПЛАРФ) саопштиле су да су тестирали две балистичке ракете током недавне вежбе: једна је била ракета Донгфенг-16 кратког домета, а друга Донгфенг-26, средњег домета (ИРБМ) дизајнирана да погоди циљеве хиљадама миља далеко.

"У стању смо борбене приправности, како бисмо осигурали да су наше акције брзе и прецизне", цитиран је Лиу Јанг, командант бригаде која је вршила испитивања.

Донгфенг-26 има домет од око 2500 миља и оглашен је као "убица носача" који може угрозити америчке борбене флоте у региону. Има домет да удари америчке инсталације на Гуаму с кинеске обале.

Према извештају, вежба је требало да тестира колико брзо војници ПЛАРФ-а могу да одговоре на надолазећи нуклеарни напад. У видеу се виде како носе заштитну опрему док јуре ка својим мобилним бацачима ракета, а затим их одводе до платформе на равници која је, изгледа, припремљена за лансирање ракета. У извештају није наведено када је дошло до вежбе.

САД лансирале Минутеман ИЦБМ

У међувремену, нешто иза поноћи 4. августа, Команда глобалног удара америчког ратног ваздухопловства испалила је три ненапуљене интерконтиненталнe балистичкe ракете ЛГМ-30 Минутеман III (ИЦБМ). У правом нуклеарном нападу, свака би носила своју нуклеарну бојеву главу и наставила да удара засебну мету.

Ракета је прелетела око 4.200 миља од ваздухопловне базе Ванденберг на калифорнијској обали до Квајалеин на Маршалским острвима, наводи америчка стратешка команда у саопштењу за медије.

„Минутеман III има 50 година и стална тестирања лансирана су од суштинског значаја за гарантовање његове поузданости до 2030-их, када у потпуности буде успостављен Ground Based Strategic Deterrent (амерички интерконтинентални балистички систем). Оно што је најважније, ова видљива порука националне безбедности служи да осигура наше савезнике и одврати потенцијалне агресоре “, рекао је командант 576. ескадриле пуковник Омар Колберт.

Ваздухопловна командна јединица и комуникациони авион америчке морнарице Е-6 такође је користио вежбу за тестирање сопствене способности за обарање ИЦБМ-а у случају да се копнена команда прекине током лета ракете.

Амерички ратни брод спречава пошиљку помоћи! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА