Најновије

СЈАЈНА ВЕСТ! МОЋНИ КИНЕСКИ ПВО СИСТЕМ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Војска наставља да јача! (ВИДЕО)

Војска Србије ускоро ће бити јача за моћни кинески ПВО систем ФК-3, чије ракете имају домет до сто километара!

Кинески ПВО систем (Фото: mod.gov.cn)

Како је објавила Балканска безбедносна мрежа, набавка овог система је уговорена и плаћена, што се наводи у годишњем извештају о пословању јавног предузећа Југоимпорт-СДПР за прошлу годину.

Велики искорак

Према речима стручњака, наша земља овај систем набавља по веома повољним условима, а Србија ће бити прва и једина држава на свету поред Кине која ће поседовати ФК-3! Реч је о ракетном систему мањег домета, до 100 километара, који је комбинација руског С-300 и америчког "патриота" и који са 12 ракета може истовремено да гађа чак шест циљева! Намењен је пресретању и уништавању крстарећих ракета, авиона, борбених хеликоптера... Систем ФК-3 има зону дејства чак четири пута већу од руског система "нева-М", који је у Србији тренутно у употреби, као и велику моћ маневрисања јер је реч о самоходном систему, што је такође велика новина у нашој војној опреми.

Да Србија разматра куповину овог моћног ракетног комплекса, први је ексклузивно писао Информер још септембра 2018. године, а он је био тема и разговора кинеског лидера Сија Ђинпинга и председника Србије Александра Вучића током његовог званичног боравка у Пекингу крајем те године.

Војни стручњак Александар Радић уверен је да је наша земља овај систем добила по веома повољним условима.

- Уверен сам да су нам Кинези дали добру, најбољу могућу цену, да није реч о високој накнади. Србија ће бити прва земља која добија овај кинески ПВО систем и он ће бити велики искорак у односу на системе које тренутно користимо. По зони уништења на даљину он четири пута надмашује могућности система који нам је сада у употреби. Важно је напоменути и да је реч о самоходном систему и то је новина у нашем наоружању. Током 1999. године велики је проблем био да се рецимо "нева" премести и наше јединице су морале сатима да раде на премештању дивизиона, а овај систем је погодан за маневрисање. То су потенцијали које Србија до сада није имала и који ће нам бити корисни - објашњава Радић.

Јачамо ПВО систем

Декан Факултета за безбедност "Едуконс" Мирослав Бјеговић каже да ће набавком овог система бити знатно ојачан наш ПВО систем.

- Захваљујући чврстим и блиским везама председника Сија Ђинпинга и Александра Вучића, Србија ће бити прва инострана земља која ће располагати наведеним системом, који је по својим карактеристикама најсличнији руском С-300. Управо су кинеске ракете пројектоване на бази решења руских ракета са зоном уништења до 100 километара по даљини и 27 километара по висини. Набавком овог система ваздушни простор Србије постаће безбеднији и повећаће се укупни борбени потенцијал Војске Србије - закључује Бјеговић.

Чињенице о ФК-3

* један од најмоћнијих ПВО система

* домет по даљини до 100 километара

* домет по висини од 50 м до 27 км

* наоружање: максимално 12 ракета

* намењен пресретању и уништавању крстарећих ракета, авиона, борбених хеликоптера…

Представљени кинески дронови бомбардери

У Србију је из Кине стигло и шест кинеских дронова бомбардера ЦХ-92А, који су јуче представљени. Војска Србије постала је први корисник оваквих ваздухоплова у региону.

"Кинеске летелице имају могућност извиђања из ваздушног простора, прецизног одређивања координата уочених циљева на земљи, њиховог аутоматског праћења и напада циљева на земљи ласерски вођеним авио-бомбама, обавештајне припреме бојишта, корекције артиљеријске ватре, процене ефеката дејства, ласерског обележавања циља ради дејства друге ласерски вођене муниције (бомби и ракета) ", наводе из Министарства одбране.

Терористи дроновима напали руску базу, чека се потез Москве. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА