Најновије

3 ЗЕМЉЕ МЕШАЈУ ПРСТЕ У АМЕРИЧКЕ ИЗБОРЕ: Једна од њих покушава да поткопа Бајдена, друге две не желе Трампа на челу Америке

Високи функционер америчке контраобавештајне службе у петак је упозорио да ће Русија, Кина и Иран покушати утицати на председничке изборе у САД-у, при чему Русија већ покушава да поткопа изгледног демократског кандидата Џоа Бајдена.

Џо Бајден (Фото: Јутјуб)

У неуобичајеној јавној објави директор Националног контраобавештајног и безбедносног центра Вилијам Еванина поручио је да те земље користе онлајн дезинформације и друге начине у покушају утицања на гласаче, изазивања нереда и поткопавања поверења америчких гласача у демократски процес, пише Индекс.

Противници споља такође би могли да покушају да се умешају у амерички изборни састав, покушавајући да саботирају процес гласања, краду изборне податке или доводе у питање ваљаност изборних резултата, упозорава Еванина.

Раније вишекратне провере америчких обавештајних агенција резултирале су 2017. закључком да је Русија у изборној кампањи 2016. деловала како би ојачала позицију садашњег америчког председника Доналда Трампа, а поткопала шансе његове противнице Хилари Клинтон. Русија то негира, а Трамп се увек нарогуши кад то чује.

Еванина је у петак упозорио да Русија већ иде на бившег америчког потпредседника Бајдена и на оно што сматра антируским америчким естаблишментом.

Казао је и да је проруски оријентисан украјински политичар Андреј Деркач "ширио тврдње о корупцији" како би поткопао Бајденову кампању и Демократску странку. Трампови заговарници у америчком Сенату покренули су истраге око умешаности Бајденовог сина Хантера у наводне пословне активности у Украјини.

Русија за Трампа

Еванина је казао и да "учесници повезани с Кремљом" такође покушавају "да ојачају кандидатуру председника Трампа путем друштвених мрежа и руске телевизије". Његово саопштење најјаснија је сугестија обавештајне заједнице да Русија преферира једног од двојице кандидата у изборној трци 2020.

По његовим речима, Кина прижељкује да Трамп не освоји други председнички мандат јер га Пекинг сматра превише непредвидљивим. Како је рекао, Кина појачава напоре да утиче на америчку политику уочи избора у новембру како би покушала утицати на смер америчке политике те притиска америчке политичаре које сматра противкинеским.

Еванина истиче да Иран вероватно користи онлајн тактике попут ширења дезинформација како би дискредитовао америчке институције и председника Трампа, те изазвао незадовољство код америчких гласача.

- Мотивација Техерана да предузима такве активности делимично је подстакнута перцепцијом да би реизбор председника Трампа резултирао наставком америчког притиска на Иран у настојању да изазове промену режима - тврди Еванина.

Челници сенатског одбора за националну безбедност републиканац Марко Рубио и демократ Марк Варнер захвалили су Еванину на његовим упозорењима и додали да би сви Американци "требало да уложе напор да спрече спољне учеснике да буду у могућности да се мешају у наше изборе, утичу на нашу политику и поткопавају поверење у наше демократске институције".

Портпарол Трампове изборне кампање је реагујућии на то саопштење казао да је Трамп био "тврђи према Русији од иједне администрације у историји".

- Није нам потребно нити желимо страно мешање, а председник Трамп ће Бајдена поштено да победи - додао је.

Биће ово необична година за америчке гласаче. Очекује се да ће пандемија корона вируса нагнати многе гласаче у САД-у да гласају путем поште, што би могло продужити време до објаве изборног победника. Трамп се противи идеји гласања путем поште, тврдећи, супротно истраживању, да ће то вероватно резултирати изборном преваром.

Четири дана - три светска хаоса, сви се питају шта је следеће?  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА