Најновије

ДА ЛИ ЈЕ ОН ПОСЛЕДЊА НАДА ЗА ЛИБАН? Народ Макрона дочекао као спасиоца - корумпираним политичарима задао је ултиматум! (ВИДЕО)

Емануела Макрона је у разореном Бејруту народ дочекао као спасиоца. За њих је имао речи утехе и обећања, а за политичку елиту - ултиматум.

Макрон у Либану (Фото: Јутјуб)

Француски председник је либанским лидерима дао рок до краја месеца да почну са "ресетом" политичког система и смене лоше руководство огрезло у корупцију, које је земљу уништавало много пре смртоносне експлозије која је потресла земљу у уторак и однела више од 150 живота.

Макрон је ову поруку упутио лидерима либанских политичких странака у величанственом дворцу у Бејруту, који служи као званична резиденција француског амбасадора. Зграда није избегла штету од експлозије, при чему су јој неки прозори разнесени. Макрон је још једном показао да има смисла за симболизам, јер је управо у том дворцу пре читавог века првог септембра, проглашен Велики Либан, претеча данашње модерне државе Либан.

Неки од вођа који нису знали шта да очекују од састанка били су видно незадовољни.

Макрон је такође најавио да ће наредних дана организовати међународну конференцију о помоћи ради прикупљања средстава за хитну помоћ, али, у значајном одступању од претходних таквих конференција, рекао је да ће помоћ ићи директно невладиним организацијама и људима којима је потребна, што имплицира да ће заобићи владу, како би се избегла корупција.

- Време је одговорности за Либан. Прикупљали смо средства у прошлости, али то можемо само ако либанске власти преузму своју одговорност да нам омогуће да у потпуности помогнемо Либану - рекао је Макрон пред крај посете, преноси "Политико".

Међутим, француски лидер није навео могуће последице због неиспуњавања ултиматума.

Претходно је Макрон виђен како хода уништеним улицама, прича са становницима и изражава саучешће, пита их шта им треба. Док су либански званичници наилазили на увреде, министри бежали од бесног народа, Макрон је дочекан као спасилац.

Слике, које су емитоване уживо широм света, изазвале су пажњу у Француској, где је Макрон често под критиком да нема слуха за народ и његова се популарност тек опоравља од протеста Жутих прслука и контроверзних планова реформе.

Групе мушкараца и жена окупљале су се око њега, молеле га да помогне да се њихова земља, бивши француски протекторат, извуче из беде. Када је Макрон слетео, либански председник Мишел Аун накратко га је поздравио пре него што се упутио у луку да изврши инспекцију места експлозије и највећег разарања. Можда страхујући од реакције тамошњих људи, Аун није пратио француског председника.

Макрон се састао са спасиоцима и маринцима који су вадили тела из мора.

- Шта вам треба? Још ронилаца? Треба да им пошаљемо још ронилаца - рекао је Макрон једном од својих помоћника.

Затим се упутио у оближњи округ Гемаизе, некадашњу врућу тачку либанског ноћног живота. Када је конвој ушао на улицу, гомила је почела да се окупља. Мислећи да је то Аун, почели су да сеју увреде. "Где сте били јуче (дан након експлозије)?" викнула је једна жена. Али када су људи схватили да је то француски вођа, расположење се променило.

Многи су молили Макрона да их спаси од властитих владара.

- Спасите нас! Ви сте наша једина нада! Живела Француска - викали су разни људи из гомиле.

- Молим вас, не дајте новац нашој корумпираној влади - повикала је једна жена. Макрон се окренуо према њој и одговорио: "Не брините због тога."

Макрон је обећао да ће организовати међународну помоћ, а да истовремено подстиче политичке промене.

- Дошао сам јутрос да помогнем и разговараћу са свим политичким фракцијама да их замолим за нови пакт - рекао је.

На крају посете је новинарима рекао да тражи велику, транспарентну, међународну истрагу како би се утврдили узроци експлозије.

Група од седам стручњака за експлозив налази се у земљи како би помогла истражитељима у њиховој истрази. На располагању су екипе медицинске помоћи и цивилне заштите. Најављено је да ће ускоро стићи и помоћ у виду залиха хране, лекова, итд.

Макронова добродошлица говори много о владајућој елити Либана која у великој мери бежи од оваквог контакта са народом, а истовремено се не може више разликовати од начина на који су Макрона дочекали у другим бившим колонијама током недавних посета. То указује на амбицију француског председника да се позиционира као глобални лидер у региону у којима Русија и Сједињене Државе одржавају равнотежу снага последњих година, а и Турска показује мишиће.

Либан је нација суочена са вишеструким кризама, а сада и катастрофом. Мањак америчких долара оборио је домаћу валуту на црном тржишту и изазвао пустош економије која је скоро у потпуности зависна од стране робе. Стопа сиромаштва и незапослености нагло је скочила док се главни актери у земљи свађају око губитака у финансијском сектору.

Влада, огрезла у корупцији и секташким сукобима, није била у могућности да примени реформе које је од ње захтевала међународна заједница, како би добила помоћ. Она је у преговорима са Међународним монетарним фондом о програму зајма од 10 милијарди долара, али су чак и ти преговори заостали због унутрашњих спорова.

Са тим на уму, Макрон је обећао да ће се вратити у Либан 1. септембра како би се уверио да је помоћ коју ће добити од Француске отишла на права места.

Потенцијални донатори забринути су да би корумпирана владајућа класа могла или да одбаци помоћ или је усмерити милитантима Хезболаха, чије политичко крило игра утицајну улогу у економији и политици земље, пише "Блумбер

- Предузеће се све мере да се осигура да помоћ не пређе у корумпиране руке - уверава Макрон.

Француска је организовала више сличних конференција - попут оне која ће се догодити помоћу видео конференције у недељу - како би спасла Либан од банкрота и политичког ћорсокака у прошлости, али оне нису постигле до сада значајне реформе.

Макрон се нада да ће ужас и шок експлозије овај пут бити искоришћен да би се постигле стварне промене.

- Вратићу се у септембру - рекао је Макрон.

Прочитајте ОВДЕ   све о новом хаосу у Будви.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА