Најновије

ЕРДОГАН КИПТИ ОД БЕСА: Мислио да медитеран припада Турској, али је заборавио да су Грци у игри!

Грчка и Египат су потписали у четвртак споразум о поморској граници, усред појачаних тензија са Турском због природних ресурса у источном Медитерану.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб/Правда)

- Разграничење морских зона омогућава обема државама да напредују у максималном коришћењу ресурса који су доступни у ексклузивној економској зони, посебно у резервама нафте и гаса - рекао је египатски министар спољних послова Самех Шукри након потписивања пакта, на заједничкој конференцији за штампу са грчким колегом Никосом Дендијасом у Каиру.

Атина и Каиро преговарају о својим морским границама већ 15 година, али потреба за споразумом постала је горућа након споразума о мапирању граница потписаног крајем новембра прошле године између Турске и либијске владе са седиштем у Триполију.

Многи у међународној заједници осудили су турско-либијски споразум, а амерички Стејт Департмент назвао га је "провокативним".

Грчка има за циљ да блокира турске намере, јер је Анкара рекла да ће ускоро започети с бушењем у спорним морским подручјима која Грчка сматра својим. Атина је у јуну такође потписала споразум о успостављању ексклузивне економске зоне са Италијом, решавањем дугогодишњих питања око права на риболов у Јонском мору.

Грчки званичници рекли су да споразум са Каиром поништава споразум између Анкаре и Триполија, док је Дендијас рекао да је споразум с Египтом "у оквиру међународног права".

- Споразум "ствара нову стварност у Источном Медитерану, јер враћа законитост у региону, законитост коју су илегални и неутемељени турско-либијски меморандуми покушали да оспоре - рекао је грчки премијер Киријакос Мицотакис.

- Данас смо доказали с Египтом да је поштовање међународног права једини пут који води ка сигурности, миру, стабилности и добросуседским односима. Намеравамо да следимо тај пут са свим нашим комшијама. Надамо се и очекујемо да ће они учинити исто - рекао је Мицотакис.

Из Турске је убрзо стигао одговор.

Тај споразум је безвредан и Турска ће наставити да извлачи гас и нафту из тог подручја, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Он је након молитве у Аја Софији у Истанбулу рекао да је споразум Атине и Каира био одговор на споразум Турске и Либије, уз напомену да ће Анкара наставити да спроводи споразум постигнут са либијском Владом националног јединства (ГНА).

Ердоган је нагласио да је Турска обуставила радове у водама у вези са којим се спори са Грчком након захтева немачке канцеларке Ангеле Меркел, али да су радови настављени након што су Грчка и Египат потписали споразум.

Турски председник нагласио је да "не верује" Грчкој.

Претходно је из министарства спољних послова Турске речено да "поморска граница између Грчке и Египта не постоји".

Иако су Грчка и Турска обе чланице НАТО, имају дугогодишња неслагања око различитих регионалних питања. Напетости између две земље недавно су се распламсале након што је Турска 21. јула рекла да ће послати једно од своја два сеизмичка брода да изврше истраживање крај обале грчког острва Кастелоризо. Флоте грчке и турске морнарице постројиле су се једна ка другој, али Немачка је интервенисала да избегне било какав потенцијални оружани сукоб. Турска је тада рекла да ће се за сада уздржати од сеизмичких истраживања у спорним областима, као гест добре воље, како би се оставило време за дипломатске разговоре с Грчком.

Раније у четвртак, Грчка је саопштила да је спремна да започне истражне преговоре о демаркацији својих поморских зона с Турском већ касније овог месеца.

Међутим, након што је објављен споразум са Египтом, Турска је рекла да више није вољна да долази за сто на разговоре, према грчким дипломатама. Касно у четвртак, Турска је такође издала навигационо упозорење резервишући подручје између грчких острва Родос и Кастелоризо за војне вежбе 10. и 11. августа.

Русија упутила оштро упозорење Израелу након ваздушних напада на Сирију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА