Најновије

"ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА ЕТНИЧКО ЧИШЋЕНЈЕ СРБА ДАО ЈЕ ЗАПАД": Ево како су усташе сравниле српска села!

Западни моћници прећутно су Хрватима одобрили и дали "зелено светло" да спроведу масовно етничко чишћење Срба из те државе, посебно у војној акцији "Олуја" 1995. године.

Злочиначка акција "Олуја" (Фото: Јутјуб)

Ово тврди Јелена Гускова, руски стручњак за Балкан и руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука. Гускова истиче да су Хрвати одсуство реакције међународне заједнице на прогон и убијање Срба схватили као бланко карту, као подстрек за иживљавање и убијање недужних људи!

Према њеним речима, прогон Срба, односно етничко чишћење које су спровели Хрвати, протекао је уз прећутну сагласност Европе. Хрвати су веома предано "чистили" освојене територије. Уништили су и сравнили са земљом сва насеља у којима су живели Срби. Нису имали милости ни према непокретним старцима и старицама. И њих су убијали! - подсетила је Гускова.

Са њом је сагласан и руски историчар Дмитриј Окуњев, који указује на чињеницу да су Срби били принуђени да се бране од усташког терора.

- Сагледавајући догађаје од пре 25 година, подсећам да су управо сепаратистичке тежње Хрвата створиле погодно тло за све оно што је уследило. Срби су били принуђени да се бране, иако су од стране хрватских и западних медија одмах сатанизовани и проглашени за ексклузивне кривце за све ратне догађаје у Хрватској - наглашава Окуњев.

Историчар Немања Старовић, коментаришући све ове наводе, каже да протеривање Срба из Хрватске, посебно током "Бљеска" и "Олује", остаје вечита мрља на образу Хрватске. Посебна срамота за савремену Европу јесте то што је примила Хрватску у чланство ЕУ упркос системској дискриминацији Срба Немања Старовић, историчар.

- То је мрља и свих оних у западном свету који су најмасовније етничко чишћење у Европи после Другог светског рата јавно или прећутно подржали. Посебну срамоту за савремену Европу представља то што је пропустила сваку прилику да се одреди према злочину хрватске државе, коју је примила у чланство ЕУ упркос системској дискриминацији којој су преостали Срби у тој држави свакодневно изложени.

Крајње су лицемерни захтеви за поштовање људских права који се данас из Брисела испостављају кандидатима за чланство у ЕУ, када се има у виду то да је Хрватска приступни процес окончала чак и без поврата станарских права прогнаним Србима - истиче Старовић.

Робија за америчке војнике, хтели да изазову грађански рат у земљи! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА