Најновије

ДОК СЕ ТРКАЈУ ЗА ЈЕДНО ОД НАЈМОЋНИЈИХ УЛОГА НА СВЕТУ, СВИ БУДНО ПРАТЕ! Трамп или Бајден? Стручњаци су сада рекли своје!

У трци за председника САД према предвиђањима професора Алена Лихтмана побеђује Џо Бајден, а према методологији професора Хемлута Норпота - Доналд Трамп, пише Глас Америке.

Доналд Трамп (Фото: flickr)

На основу својих модела за предвиђање они су успешно прогнозирали победнике ранијих избора.

Професор историје на Америчком универзитету у Вашингтону Ален Лихтман прогнозира да ће победити Бајден. Он користи серију од 13 "кључева" у виду питања са одговорима "тачно" и "нетачно". Одговор "тачно" доноси поен актуелном председнику а одговор "нетачно" - његовом ривалу. Кључеви предвиђају да ће кандидат са највише поена победити на изборима, а у овом случају то је Бајден. Лихтман каже да се његова прогноза променила после пандемије и масовних социјалних нереда после смрти Џорџа Флојда у полицијском притвору у мају.

- У року од само неколико месеци, Доналд Трамп и републиканци су од скоро сигурне победе - где су само четири кључа били против њих - дошли до предвиђеног пораза са седам кључева - једним више него што је потребно да се превдвиди њихов пораз - каже амерички професор за Глас Америке.

Он додаје да неће поново променити своју прогнозу али да постоје два фактора која леже ван домена кључева: сузбијање гласова и мешање у изборе.

- Републиканску базу чине старији бели мушкарци као што сам ја - и то је део изборног тела који се највише смањује - каже Лихтман који је регистровани демократа.

Лихтмана такође брине интервенција страних актера током америчких избора.

- Знамо да ће се Руси вратити и можда још снажније, јер су много тога научили од 2016 - каже Лихтман и истиче да ће Доналд Трамп поздравити и искористити сваку руску интервенцију за коју мисли да ће му помоћи да победи.

С друге стране, професор политичких наука на Универзитету државе Њујорк у Стони Бруку, Хелмут Норпот, је убеђен да Трамп побеђује.

Норпот је заључио, користећи методологију “примарни модел” да председник има 91 одсто шансе за реизбор, а Бајден девет одсто шансе за победу.

Норпотов примарни модел користи статистичку репрезентацију америчких председничких трка са једном кључном метриком - значајем раних председничких примарних избора.

Норпот не предвиђа да ли ће Трамп освојити и највише директних гласова ове године али предвиђа да ће добити 363 гласа а Бајден 175.

- Живимо у ери такозване "културе поништавања", када се људима суди на друштвеним медијима. Неки можда нису спремни да признају да подржавају Доналда Трампа јер се то многим људима не би допало - каже он.

Норпот каже да ни пандемија ни протести "Животи црнаца су важни" имају икакав утицај на његову пројекцију и тврди да актуелни председник са изразито бољим резултатом на примарним изборима од свог противника никада није изгубио изборе."

- Уклесано је у камену - каже Норпот.

Ко се меша у америчке изборе, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА