Најновије

РУСКИ ВОЈНИ ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Морамо да будемо спремни да реагујемо, корона је вежба за биолошки рат!

Изјава чувеног руског хирурга Леонида Рошаља да је садашња пандемија ковида 19 провера система заштите здравља у евентуалном биолошком рату изазвала је велики одјек, не само у Русији, већ и у многим другим земљама.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Рошаљ је истакао да свет није био спреман за борбу против ковида 19, јер нико није имао довољно заштитних маски и одеће за медицинско особље.

- Морамо бити спремни да реагујемо брзо на пандемије и велике катастрофе као и на терористичке акције. Систем здравствене заштите мора бити припремљен за такве ситуације - указао је недавно професор Рошаљ, који је као дечји хирург управо стекао славу доказујући своје знање и умеће после великих катастрофа.

Иначе, под биолошким оружјем се подразумева коришћење вируса, микроорганизама, бактеријалних токсина којима би се се заразила војска, становништво, али и стока противника.

Као и многи други руски научници, и др Рошаљ каже да нема довољно доказа за поједине тврдње да је овај опасни вирус направио човек у лабораторији.

- Нисам вирусолог и не могу да говорим о томе да ли је вирус прављен у лабораторији или није, али је једно неоспорно - ковид 19 је за све нас био провера колико смо спремни за евентуални биолошки рат. Ковид 19 не може да уништи човечанство, али је већ направио велику штету - објашњава Рошаљ.

Са Рошаљевом оценом да је епидемија короне "репетиција биолошког рата" међу првима се сложио пуковник војномедицинске службе Борис Героков.

- Короновирусна инфекција може бити прототип новог биолошког оружја. Раније се сматрало да би се у биолошком рату могле примењивати само посебно смртоносне инфекције. Али после короне тај приступ биолошком рату се може променити - каже пуковник Героков.

Као у роману Стивена Кинга

Многи су се минулих месеци присетили романа Стивена Кинга објављеног 1978. у којем је тај мајстор хорора описао ситуацију која подоста личи на тренутну ситуацију са ковидом 19. Разлика је у томе што је у Кинговом роману епидемија кренула у Америци, а сада у Кини.

Овај пуковник упозорава да би ускоро могао да се појави вирус сличан корони. Истиче и да његова смртност не мора бити висока, али да он може да зарази велики број људи и у великом броју може да избаци из функције не само војне јединице већ и привреду.

Руководилац чувеног атомског института "Курчатова" у Москви Михаил Коваљчук, један је од првих који су посумњали да је корона направљена у лабораторији као биолошко оружје. Он је прављење биолошког оружја упоредио са тиме "како су Американци испитивали и правили атомску бомбу пре него што су је бацили на Хирошиму и Нагасаки".

-  Сада је опасност од биолошког оружја све већа јер је могуће направити вештачки вирус који би био средство за масовно убијање. Али они који знају да направе тај вештачки вирус морају да буду свесни да и други због паритета могу да направе - каже Коваљчук.

Коваљчук је међутим, избегао да спомене било коју земљу и никога конкретно није оптужио да је направио опасно биолошко оружје.

Иначе, један од фактора за брзину ширења вируса је густина насељености неке територије. У деловима Русије који су ретко насељени и корона се мање ширила, а највише заражених је било у Москви и Московској области. Медији у Русији су доста времена били преплављени препуцавањима Американаца и Кинеза у којима су једни друге оптуживали зашто је свет на коленима због короне. На кинеским друштвеним мрежама се углавном писало да је вирус настао у америчким биолошким лабораторијама, док су, на другој страни, западне обавештајне службе шириле причу да су кинези експериментисали са вирусима у својим лабораторијима и да им је корона "побегла".

Они који су у Кини веровали да је то зло дошло из Америке, објашњавали су да је циљ био да се зада моћни ударац кинеској привреди, али и да се уруши репутација Кини и њеном руководству. Осим тога, могло се чути и како су наводно Американци хтели да провере како се тај "вештачки вирус" понаша па су га зато "донели баш Кинезима".

Све би то биле само занимљиве приче за оне који воле теорије завере да Руси, не тако давно, нису јавно оптуживали Американце да у Грузији користе биолошко-хемијске лабораторије за своје тајне експерименте. Писало се да је у Грузији умрло 73 људи после експеримената, па се та лабораторија поред Тбилисија у руским медијима називала "фабрика смрти". Присетимо се И да је 2008. и 2009. Грузија била жариште свињске куге, која се касније проширила на Јужну Осетију и Ставропољски крај. И све је то утицало да се у јужним деловима Русије шири страх да им прети опасност од "биолошких диверзија" из Грузије.

Совјетски модел медицине као спас

Сви руски експерти слажу се у једноме: највећа словенска земља је имала срећу што Јељцинови реформатори нису успели да разруше совјетски модел медицине. Због тога је Русија врло брзо активирала регионалне лабораторије за дијагностику, а сада је у рекордном року изграђен и већи број болница које су опремљене најсавременијом опремом.

Прочитајте ОВДЕ  све о пакленом плану суровог принца.

Извор: Информер/novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА