Најновије

БИВШИ НЕМАЧКИ ДИПЛОМАТА: Прерано смо признали Хрватску, Туђман имао план за етничко чишћење Срба!

Бивши немачки дипломат на Балкану Герт-Хинрих Аренс, који је деведесетих година био први секретар амбасаде у Београду, тврди да је Немачка прерано признала Хрватску, а да је Фрањо Туђман имао план етничког чишћења и протеривања Срба.

Фрањо Туђман (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за Дојче Веле немачки дипломата каже да није био ни просрпски, ни прохрватски оријентисан и да 1991. године, када су догађаји већ кулминисали није било могуће избјећи рат.

- Тада је већ било касно- каже дипломата који је учествовао у доношењу многих важних одлука из тог времена.

- Има једна тачка код које нисам сагласан са немачком политиком. Ми смо признали Хрватску и Словенију негде око Божића 1991. године. Постојала је одлука Европске заједнице да то буде средином јануара. Признање је било исправно, али је требало да уследи средином јануара као и код других.

На питање да ли је то код Срба променило перцепцију према Немачкој, коју су кривили за распад Југославије Аренс каже да се незадовољство немачком одлуком осетило код свих Европљана.

- И лорд Карингтон био је веома незадовољан немачком политиком и зато ме искључио из разговора око Босне.

Дипломата каже да је велики утицај на тадашњег немачког канцелара Хелмута Кола имао новинар Франкфутер Алгемајне Цајтуна Рајсмилер који је заступао хрватску страну, а онда је Кол вршио притисак и на шефа дипломатије Геншера.

Тврди да је злочина било на обе стране, а да су Хрвати чинили злочине око Госпића, где су уништена српска села и убијени Срби.

- Ту има нешто што треба јавно да се каже и Хрватима. Доброслав Парага из ХОС-а и цео ХОС су изгледали тачно као усташе.

- Постоји извјештај УН-овог специјалног известиоца за људска права Тадеуша Мазовјецког који је посетио Сектор Запад након операције Бљесак. Он је написао да је тамо било хрватских ратних злочина, тешких- тврди дипломата уз додатак да су се Срби припремали ако дође до општег напада на српска села у Хрватској.

За Туђмана немачки дипломата каже да га многи нису волели јер није имао смисла за хумор.

- Никада се није смејао, а није ни добро говорио енглески, па сам са њим увек говорио на српско-хрватском. Милошевић је с друге стране врло добро говорио енглески, он је радио у Америци и боље је знао како функционишу Енглези и Американци. Он је обично био доста љубазан, али тешко је било добити од њега нешто конкретно.

Протест испред РТС због гостовања Вучића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА