Најновије

"ИМАМО ПОДРШКУ САД! ПУТИН МИ СЕ ИЗВИЊАВАО!": Вучић проговорио о односима са Америком и Русијом!

Председник Србије Александар Вучић, изјавио је вечерас гостујући на Радио телевизији Србије да наша држава у претходних 30 година није имала подршку Сједињених држава, те да се то променило његовом посетом Америци претходне недеље. Вучић је говорио и о односима са Русијом, те о Фејсбук посту Марије Захарове, портпаролке министарства спољних послова, због којег су му се, како каже, и Путин и Лавров извинили.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је навео да пре одласка у Вашингтон наговештавао да ће бити изненађења током разговора у Белој кући, јер су српске службе дошле до информација да ће бити тачака које немају везе са економијом.

Он је рекао да српске власти никада нису седеле на две столице, већ искључиво на “српској”, та данас свет подељен на четири пола, односно четри центра моћи –  ЕУ, Сједињене Америчке Државе, Русију и Кину.

“Кад све то имате у виду, позиција Србије која се налази на европском путу није ни мало лака. Ми никада нисмо имали подршку од САД у последњих 30 година. За нас су врата Беле куће увек била затворена. Она је била резервисана за Албанце и за све друге који су против Срба. Сви су имали подршку Беле куће у борби против Срба у последњих 30 година. Овога пута смо успели то да променимо”, прокоментарсао је Вучић свој боравак у Вашингтону.

“Наш тим је радио на томе да сачува мир и да Србија не изгуби ништа и утоме смо успели”, навео је Вучић, додајући да је проверио свако слово у документу потписаном у Вашингтону.

Вучић је прокоментарисао и Фејсбук пост Марије Захарове, портпаролке министарства спољних послова Русије, наводећи да су му Путин и Лавров извинили због њеног писања на тој друштвеној мрежи.

“Ја сам се Путину захвалио за сву подршку коју нам пружа, јер он има разумевања за све што се дешава у Србији”, рекао је Вучић.

“Пре ће Приштина преселити амбасаду у Јерусалим”

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће пре власти у Приштини отворити амбасаду у Јерусалиму него Србија, уколико дође до међусобног признања Косова и Израела. Он каже да се у споразуму потписаном у Белој кући наводи да би Србија требало амбасаду из Тел Авива у Јерусалим да пресели после јула 2021. године.

“Ми ћемо до краја месеца отворити канцеларију привредне коморе у Јерусалиму. И то ће да буде велики подстицај за израелске и америчке инвеститоре да дођу у нашу земљу. Ми се на то нисмо обавезали, већ смо то желели. Иза запете у споразуму из Беле куће стоји да померимо амбасаду после јула 2021. године у Јерусалим. Ноторна је лаж да је Србија подржала признање Косова од стране Израела. Уколико дође до међусобног пирзнања Косова и Израела, на шта Американци инсистирају, пре ће приштинска страна отворити амбасаду у Јерусалиму од Србије”, навео је Вучић, додајући да ће сутра чути са израелским премијером Бењамином Нетањахуом.

“Рећи ћу му да нисмо срећни ако Израел призна Косово”, навео је Вучић.

Председник Србије је рекао да годину дана мораторијума на улазак Косова у међународне организације, значи да приштинске власти наредних годину дана не могу “ни да сањају независност”.

“Кад неко каже да је Израел признао Косово, па добро, признао је. Сувише је то моћна држава, још уз подршку Америке, да би могли да утичемо на њих”, навео је Вучић.

О 5Г мрежи – нигде не пише Кина

Вучић је рекао да у споразуму потписаном у Вашингтону не пише да Србија не треба да узима опрему за 5Г мрежу од Кине.

“Нигде не пише Кина у споразуму. Ми ћемо поштовати споразум који смо потписали”, навео је Вучић.

“Изабацили смо из споразума обавезу да купујемо скуп гас”

Вучић је навео да је у Вашингтону рекао да Србија сигурно неће куповати скупљи гас, већ најповољнији на тржишту, истичући како је успео да избаци ту обавезу за Србију из потписаног споразума.

“Рекао сам да ћемо куповати најјефтнији гас на тржишту и да не могу да обавезујем земљу да купује скупљи гас. Успели смо то да избацимо из споразума”.

На питање да ли је председник Русије Владимир Путин имао разумевање за диверзификацију у снабдевању енергентима Србије, што је потписано у Белој кући, први човек државе је истакао да диверзификација не подразумева само гас.

“Диверзификација нам је потребна, то је пожељно и добро јер подстиче конкуренцију и доноси нижу цену, али за нас нема смисла да купујемо скупљи гас, уместо повољног руског гаса”.

“Нисмо отишли да би остварили велику победу у Вашингтону”

Председник Србије  рекао је да је српска делегација у Вашингтон није отишла да би остварила велику победу, те да је у најтежем могућем месту рекао “не” кад је постављено питање признања Косова.

“Наш тим је занимало да урадимо добре ствари за нашу децу, ада Србија не изгуби ништа”, истакао је Вучић.

Према његовим речима захваљујући подршци САД, иницијатива “мини Шенген” је опстала.

Он се осврнуо и на наводе приштинских власти који су истакли да ће Косово укључити у “мини Шенген” тек кад добије од Србије признање, наводећи да тако нешто не постоји у споразуму.

“Био сам тамо. Знам какав је био притисак на њих и ннас. Видео сам како не смеју да кажу ни слово, јер се зна снага Америке и шта су учинили за њих. Довољно је да кажу да повлаче снаге са Косова и одмах ће испунити све. Неће се играти с тим“, навео је Вучић, наглашавајући да ће Србија испунити све своје обавезе потписане у Вашингтону.

“Отишли смо у САД када су сви Албанци  да иду по међусобно признање. Слушали смо то и одавде из Србије, свих који не желе Србији ништа добро. Неки су заказали и локалне изборе за 5.септембар сматрајући да ћу потписати независност“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је, што се међусобног признања тиче, на најтежем могућем месту рекао не.

“Кад смо одбили ‘тачку 10’ нико више није причао о томе, И онда је једина тема била да ли и како сам седео. У просторији у којој сам седео стајали су Пенс, Кушнер, Џонсон, Гренел, Обрајан, стотину пута моћнији људи од мене. Њима није био проблем. Људи су тражили кад не можете наћи проблем у суштини, тражите у форми. Мене форма и столице не занимају“, поручио је Вучић.

Протест испред РТС због гостовања Вучића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА