Најновије

СУДАР НУКЛЕАРНИХ СИЛА: Испливао снимак туче кинеских и индијских војника (ВИДЕО)

Тензије између војске Кине и Индије у спорном делу границе две земље на Хималајима већ месецима не јењавају.

Туча кинеских и индијских војника (Фото: Јутјуб)

У прилог томе иде и видео снимак који је постао виралан на друштвеним мрежама који приказује жесток окршај припадника кинеске и индијске војске у спорном региону. Како јавља  “South China Morning Post”, видео је наводно аутентичан и на њему се види сукоб од пре неколико месеци.

Подсећања ради, средином јуна забележен је жестока туча у којој је наводно погинуло чак 20 припадника индијских снага. Званични Пекинг саопштио је тада да је повређено 43 кинеских војника, али није обелоданио да ли је било мртвих међу њиховим редовима.

Сукоб две нуклеарне силе у области Ладах привукао је тада велику пажњу светских медија, посебно због информације да је било оволико погинулих и повређених, а да није испаљен ниједан метак. Како наводе светски медији, војници су се тада тукли моткама са ексерима, шипкама, одгуравани су са литица, а неки су остављени на милост јако ниских температура на Хималајима.

Ово је био први окршај са смртоносним исходима у тој области за 45 година, а Индија је оптужила Кину да је покушала “једнострано да промени статус кво”. Пекинг је, са друге стране, оптужио индијске војнике да су напали кинеске снаге.

После размене оптужби, две армије су одржале састанак како би спустиле тензије после првог конфлитка са смртним исходом још од 1975. године. Линија стварне контроле која раздваја две земље је лоше демаркирана.

Због присуства река, језера и снежних врхова та линија може да се помера, а та лоше постављена граница раздваје две велике армије.

Шаљу авионе на границе

Обе земље се међусобно оптужују да су одговорне за дизање тензија у региону, што је резултовало гомилањем војника и војне опреме на границама. Како јављају светски медији, Кина и Индија послале су своје најнапредније авионе-ловце у ваздушне базе које се налазе близу области у Хималајима око које се две државе споре.

Терористички напад Хута спречен у последњем тренутку, све иде ка новом рату. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА