Најновије

ЧЕШКИ ПРЕМИЈЕР ПОМАЖЕ ЛУКАШЕНКУ: Забранио сусрет пољских власти са белоруским опозиционарима

Премијер Чешке Андреј Бабиш спречио је пољског премијера Матеуша Моравјецког да на самит премијера Вишеградске групе, данас у Лублину, позове као учеснике и представнике белоруске опозиције да то, како је Бабиш објаснио, белоруски председник Александар Лукашенко не би злоупотребио у пропагандне сврхе.

Андреј Бабиш (Фото: Влада Чешке Републике)

„Одбијам информације да сам ставио вето. Рекао сам да то није добра идеја. А синоћ сам разговарао и са словачким и мађарским премијером који су такође рекли да то није добра идеја. Белорусија нас оптужује за хибридни рат, да се мешамо у њена унутрашња питања. Убеђен сам да би резултат таквог састанка само била вода на млин диктатора Лукашенка”, казао је данас новинарима чешки премијер, преноси Бета.

Андреј Бабиш изјавио је да жели да агенду Белорусије стави на дневни ред, на коме још увек није, Европског савета 24. и 25. септембра јер је то право место да се одреди заједничко поступање Европске уније а састанак у Лублину био би исхитрен корак.

Пољски медији упозорили су данас да је гаф направила пољска дипломатија, пошто је, а да није обавестила остале, премијера договорила да на самиту са премијерима Матеушом Моравјецким, Андрејом Бабишом, Игором Матовичем и Виктором Орбаном учествује и неуспешна противкандидаткиња Лукашенку на недавним председничким изборима Светлана Тихановскаја која је ове седмице боравила у Пољској.

Проблем је што колико пре два дана њено присуство није било планирано а Пољска је позвала без консултација са осталим партнерима из Вишеградске групе.

„Веома подржавам организовање слободних избора у Белорусији. Ни у ком случају, међутим, не желим да направим исхитрен корак који неће бити у складу са општеевропским ставом, даће муницију белоруској пропаганди и у коначном исходу ће бити контрапродуктиван”, поручио је званичној Варшави Андреј Бабиш и нагласио да је пољска дипломатија са вишеградским партнерима о томе почела да се консултује тек током последњих сати.

Председник Белорусије Александар Лукашенко од почетка протеста Белоруса против режима након председничких избора више пута је оптужио поименце Пољску и Чешку да они те протесте организују и финансирају а да иза свега стоје САД.

Премијери Вишеградске групе данас у Лублину разговарају пре свега о пандемији ковид-19 и сарадњи да је у региону сузбију а такође ће усклађивати ставове те неформалне регионалне групе пред Европски савет крајем септембра.

Како је Белорусији објављен рат на граници, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА