Најновије

ЕВРОФАНАТИЦИ У ШОКУ: Избор српске омладине између ЕУ и Русије

Европска Унија губи симпатије код српске омладине према резултату истраживања стручњака на Телеграм каналу ''Руски балканист''.

ЕУ (Фото: Јутјуб)

Изненађујуће, али српска омладина је, упркос масовној пропаганди „европских вредности“ из свих пукотина, врло је евроскептична. Већ неколико година прозападни примаоци грантова и бесповратних средстава ЕУ налећу на зидове - ЕУ губи симпатије младих (ево старе студије, где само 28% позитивно оцењује утицај ЕУ на спољну политику Србије, док је Русија на првом месту са 61%).

И прошле године су открили: „само 11% анкетираних средњошколаца сматра да је веома важно да Србија постане члан ЕУ“.

Истовремено, друга организација која је проучавала мишљење средњошколаца на југу Србије била је шокирана тиме што су испали „главни евроскептици“: кажу, како то „више од половине верује да је Европска унија неправедна према Србији и да ће у њој умрети мали народи и наш прави пријатељ је Русија “.

А прошлог месеца најмеродавнији српски лист Политика објавио је чланак у којем су дати не мање занимљиви резултати анкета: „у поређењу са претходним годинама, број младих који имају негативан став према Европској унији порастао је са 28% на 41%, а број младих који ЕУ доживљавају позитивно опали су са четвртине на петину. Само трећина младих подржава улазак Србије у породицу европских народа, петина се није одлучила, а 46% је против ЕУ, наводи се на каналу.

Међу српском омладином доминира идеја да Србија треба више да се ослања на Русију у спољној политици, а расте и број оних који верују да политичке савезнике треба тражити у Кини “.

Генерално, подршка приступању Србије Европској унији кретала се око 50% последњих година. На пример, 2017. године, према анкети Центра за слободне изборе и демократију (CeSID), коју је финансирао USAID (дакле, бројке су вероватно прецењене), само 45% грађана подржало је европске интеграције (у 2011. години - 62%).

Исте године Галуп је објавио истраживање јавног мњења грађана балканског региона и утврдио да Србија чланство у ЕУ сматра најмање корисним (40%, а 34% сматра se катастрофалним), али највише подржава руско руководство (54%, док је само 28% одобрава вођство ЕУ) “.

Ко преузима црногорске безбедносне службе, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА