Најновије

СУКОБ МИГРАНАТА И ПОЛИЦИЈЕ У ГРЧКОЈ: На каменице узратили сузавцем, узнемирујући снимци деце и жена! (ВИДЕО)

Власти у Грчкој саопштиле су да ће око 12.000 миграната, који су остали без смештаја након пожара у кампу Морија на Лезбосу, бити премештено у ново камп насеље у наредних неколико дана.

Грчко-турска граница (Фото: Јутјуб)

Грчки министар за миграције Нотис Митаракис рекао је да ће око 1.000 миграната из Морије бити премештено у ново камп насеље до краја дана, док ће остали бити пребачени у наредних неколико дана, преноси АНА.

Митаракис је за грчку телевизију Опен изјавио да се премештај миграната у овом тренутку, у првој фази, одвија на добровољној основи.

Сви који буду улазили у нови камп мораће да ураде брзи тест на корона вирус, рекао је министар и навео да је до сада потврђено пет случајева заразе, пренео је Тањуг.

Ипак, слика која обилази свет заправо је сукоб који се одвија у близини кампа Кара Тепе, где су ухапшена најмање три мигранта због тога што су гађали полицију. Полиција је са друге стране, наводи News 360 Тв, сузавцем растеривала мигранте, тражећи да напусте Лезбос. Ситуација је, наводе, постала експлозивна након што су разорни пожари присилили хиљаде људи да напусте злогласни мигрантски камп Морију.

Тензије су се појачале док су азиланти, очајнички желец́и да се пробију до других делова Европе, посматрали како власт, укључујуц́и грчку војску, жури да замени сада Морију новим мигрантским центром.

- Слобода, слобода - скандирали су демонстранти под будним оком полиције из Атине распоређене на егејскон острви: - Не треба нам нови камп... ми желимо слободу.

Сведоци тврде да је сузавац испаљен након што су мигранти каменицама напали полицију.

Изузев 406 усамљене деце миграната која су пребачена на грчко копно, мигранти су препуштени сами себи, многи праве импровизована склоништа од церада и бамбусове трске уз руб магистралног пута који води до Митилене, острвске лучка престоница. Други су камповали у пољима, маслињацима, црквама, па чак и гробљима.

Жене и деца у сузама

Раније су грчки званичници, даље преноси News 360 Тв, оценили да се Лезбос суочава са „троструким изазовом“ - ванредном ситуацијом у јавном здравству,  питањем јавног реда и националне безбедности.

Пожари су избили неколико сати након што су власти најавиле даље мере "закључавања у објекту", након што је речено да су на Морији откривене десетине случајева корона вируса.

Како се на снимку види, пред полицију истрчава млада жена са дететом у рукама. Чују се повици против расзма, вриска деце, жена... Мигранти већином без маски, на ризичној удаљености, без дистанце.

Руска колона иде ка американцима у Сирији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА