Најновије

БРНАБИЋ УЗДРМАЛА СРБИЈУ! "Са „Хуавејем“ не радимо само на 5Г мрежи!"

Компанија Хуавеј ("Huawei") отворила је данас Центар за иновације и дигитални развој у свом седишту у Београду, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић и амбасадорке Кине Чен Бо.

Ана Брнабић (Фото: Влада Србије)

Премијерка Брнабић је захвалила кинеским партнерима на отварању новог Центра, јер ће, сигурна је, и то значајно помоћи даљој дигитализацији у Србији у наредном периоду.

Брнабић је истакла да је удео информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у БДП-у земље, на крају прве половине ове године шест одсто, док је тај проценат 2012. био 4,2.

"Сада је удео ИКТ у БДП-у престигао удео читавог грађевинског сектора, удео саобраћаја, као и туризма и ако овако наставимо, удео ИКТ у економском расту наредних година престићи ће у удео пољопривреде. Тада смо постигли циљ", рекла је Брнабић.

Тај циљ, подсетила је, поставила је као приоритет своје владе - покретање дигиталне трансформације земље, како би српска економија постала заснована на иновацијама и креативности.

"То доприноси да се економија много брже развија, да земља буде отпорнија на све изазове и промене, квалитет живота у Србији бољи, а прилике за младе веће. Данас, на крају мандата, могу да кажем да смо много постигли", рекла је Брнабић.

Том резултату у дигиталној трансформацији Србије, додаје, велику улогу имали су млади и образовани кадрови у нашој земљи, али и светске компаније које су препознале њихов квалитет.

Истиче, да је једна од тих компанија, и кључни партнер Србије, и кинески "Хуавеј", те каже да је данашње отварање његовог Центра за иновације показатељ да та компанија има веру у наше таленте и знање.

Указала је да су тренутно сви, због Вашингтонског споразума, фокусирани на сарадњу Србије у вези са 5Г мрежом, међутим, додаје Брнабић, наша земља са том компанијом припрема још многе технологије које су предуслов за увођење 5Г.

"Многе ствари су у припреми са Хуавеј, а које ће тек бити видљиве у наредних неколико месеци или годину дана", рекла је Брнабић.

Три су, додаје, основна фокуса сарадње са том кинеском компанијом - увођење вештачке интелигенције, увођење рачунарских учионица и увођење паметних градова.

Брнабић је подсетила да је Србија донела Стратегију за развој вештачке интелигенције и најавила да ће у октобру бити отворен Институт за развој вештачке интелигенције.

Подсетила је да је циљ државе да се до септембра 2021. године заврши дигитализација образовања, односно, да све школе буду повезане на брзи бежични интернет и да у свим ученицима буду дигитални уџбеници.

Брнабић истиче и да компанија "Хуавеј" у том смислу помаже, јер ће, најављује, са нашом Канцеларијом за ИТ урадити заједничку Платформу за паметно образовање.

Сарадња са компанијом "Хуавеј", додаје, огледа се и у развоју паметних градова и истиче да је Програмом "Србија 2025" планирано да 10 градова у нашој земљи уведе концепт паметног града.

Премијерка додаје да је Хуавеј и у том правцу напредовао и да ће нам њихова искуства и знање бити од помоћи да се Србија брже дигитализује.

"Као што видите, ми не размишљамо само о 5Г мрежи, јер без свега овога претходног што радимо, беспотребно је да имамо 5Г мрежу", указала је Брнабић.

Истакла је да ће Влада Србије бити посвећена сарадњи са компанијама, попут Хуавеј.

Амбасадорка Кине Чен Бо рекла је да се свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине непрекидно развија, те да је сарадња у свим областима довела до великих и плодних резултата, што је допринело економском развоју две земље и конкретну корист грађанима.

"Драго ми је да Хуавеј у веома отвореном, поштеном окружењу активно шири сарадњу са партнерима у Србији", рекла је Чен.

Додала је да дигитална индустрија у Кини игра важну улогу у економском развоју Кине, те да је Кина спремна да са Србијом, која је сада у процесу дигитализације, дели своју технологију и искуство.

Регионални директор компаније "Хуавеј" Ли Мећун каже да је за 15 година рада у Србији та компанија остварила много успешних сарадња и допринела дигиталној трансформацији Србије.

Каже да ће нови Центар за иновације служити за неговање талената у које, истиче, та Хуавеји полаже много наде.

Најавио је да ће наша Канцеларија за ИТ у сарадњи са Хуавеј у најскоријој будућности разрадити платформу паметног образовања и почети постепено са увођењем вештачке интелигенције.

Ли је подсетио да је део српске националне стратегије развој телекомуникационих технологија, паметних градова, паметна е-управа, паметно образовање, увођење 5Г мреже, а у свему томе, додаје, Хуавеј јој може помоћи.

Истиче да компанија Хуавеј у области 5Г и вештачке интелигенције поседује богато искуство, које већ примењује у многим земљама.

Ли је изразио наду да ће Србија, као и до сада, обезбедити равноправну пословну средину за ширење мрежа, без дискриминације.

Брнабић: Интерес отворен и транспарентан тендер за 5Г мрежу

Ни Србија није заинтересована за непоуздане технологије, напротив, интерес је да тендер за увођење 5Г мреже буде отворен и транспарентан, уз поштовање међународних стандарда, што управо подразумева и споразум из Вашингтона, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

"Разумем све интриге у оквиру неких тачака Вашингтонског споразума, али наша делегација није имала нимало лак задатак. Председник Александар Вучић успео је да задржи отворена врата са свим партнерима, не доводећи Србију у незавидан положај да прекрши своје норме", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара, приликом посете Хуавеју.

Наше норме су, истакла је, отворене транспарентне набавке, у којима се поштују сви наши партнери.

"Ни ми нисмо заинтересовани за непоуздане технологије. Али, оно што ћемо уводити, кад је у питању 5Г мрежа, морају бити међународни стандарди, који се поштују свуда у свету", навела је Брнабић.

Она је рекла да ће набавка, од које смо, истиче, још далеко, мора бити отворена, транспарентна и не сме бити дискримианције било ког партнера.

"Тако ће и бити и то није супротно споразуму из Вашингтона", нагласила је премијерка.

Додала је да је о томе разговарала и са представницима компаније Хуавеј и да су обе стране "апсолутно исто" разумеле тачку споразума да Србија мора да има отворен и транспарентан тендер за партнере, када буде дошло време за 5Г мрежу.

Кина у Европска унија започеле историјску економску сарадњу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА