Најновије

"ИМА ДОЗВОЛУ КРЕМЉА ЗА УБИСТВА" Наваљнијева заменица тврди: Ево ко стоји иза тровања!

Тридесетдвогодишња Љубов Собољ са олакшањем је дочекала вест о томе да се њен шеф Алексеј Наваљни после више од две недеље пробудио из коме. Раме уз раме са опозиционим лидером, плавокоса адвокатица бори се против корумпиране руске државе већ десет година.

Алексеј Наваљни (Фото: ria.ru)

У интервјуу за „Дејли бист“ млада жена, која је практично постала вођа опозиције док је Наваљни на лечењу у Берлину, каже да није напустила Русију упркос хапшењима, уценама и нападима, зато што је ово борба њеног живота.

Наваљни ју је запослио у својој непрофитној организацији „Фондација против корупције“ још као тинејџерку и студенткињу права. До данас су заједно саставили низ видео-извештаја о срамним случајевима корупције међу најближим сарадницима председника Владимира Путина, укључујући и нафтне магнате Игора Сечина и Генадија Тимченка и магната кетеринг индустрије Јевгенија Пригожина, познатог као „Путинов кувар“.

Више од 36 милиона људи видело је Наваљнијеву истрагу о бившем председнику и премијеру Русије Дмитрију Медведеву, који је 2017. наводно поседовао некретнине у вредности од 85 милиона долара.

- Показали смо милионима Руса колико је корумпиран био наш премијер, па је Путин сменио Медведева. Показали смо да је бивши генерални тужилац Јуриј Чајка корумпиран и Путин га је отпустио. Путин је покушао много тога да промени, изузев себе – каже Љубов Собољ.

Путинови противници су били жртве безбројних напада. Активисти су хапшени, мучени и убијани, али данас напади једног човека посебно долазе до изражаја, сматра она.

- Тровање Наваљног не личи на чеченски напад, оно носи потпис тајних служби – каже млада опозиционарка. – Јевгениј Пригожин, који је веома опасан, има дозволу Кремља за прогоне, за убиства у Русији и изван ње, укључујући и Африку и Сирију – додаје Собољ.

Признаје да нема чврсте доказе који би Пригожина повезале с нападом на Наваљног.

- Интерпол је погрешио што је одбацио захтев за издавање међународне потернице за Пригожина. Светски лидери треба да схвате да сада има одрешене руке да се меша у америчке председничке изборе у новембру. Има милионе непоштено стечених долара да потроши на то – каже Љубов Собољ.

У разговору с новинаром „Дејли биста“ открива да је Пригожин напао и њену породицу. Њеном супругу, социологу, неко је шприцем убризгао коктел хемијских супстанци и изгубио је свест.

- Тровања су Пригожиновљева специјалност, сачекао је да прођу два месеца од наше веома популарне истраге о његовим финансијским преварама, коју је видело више од четири милиона људи. После тога је напао мог супруга, каже руска опозиционарка.

Колико је познато, против Пригожина у Русији није поведена истрага због било ког кривичног дела, а његова компанија је тужила Наваљнијеву организацију због клевете у вези са другим оптужбама.

- Мој муж би био мртав да хитна помоћ није дошла тако брзо и да болница није толико близу моје куће – каже она.

Иначе, сам Пригожин је убрзо након што се Наваљни разболео, претио да ће га уништити.

Протести су у Русији такорећи забрањени. Људи који се окупљају на улици кажњавају се високим новчаним казнама и затвором. Путин често понавља да Запад финансира руску опозицију:

- Настоје да дестабилизују државе које воде независну политику или напросто стоје на путу нечијим интересима – изјавио Путин 2014.

Неки људи из либералних кругова у Русији кажу да је дошао тренутак да се женски лидер ухвати у коштац с Путином.

Јулија Наваљни, чија је популарност порасла након што јој је муж отрован једна је од могућих кандидаткиња, Љубов Собољ друга.

- Женска права и родна равноправност постала су акутна питања на дневном реду у Русији. Људи саосећају са Јулијом и подржавају је, а она је успела да добије битку с властима, демонстрирала невероватну храброст и одвела сурпуга у Немачку – каже Алиса Гањева, утицајна московска списатељица и додаје:

- А Љубов Собољ је живи пример преображаја жене од адвоката и помоћника до независне политичке фигуре и инфлуенсера.

Собољ сматра да би Русија у будућности требало да се удаљи од једног, свемоћног лидера на власти.

- Важно је да се схвати да су Руси и Белоруси уморни од ауторитарних лидера. Само овог лета, видели смо велике митинге на далеком истоку Русије, у Хабаровску и Башкирији. Активисти су схватили да им хапсе и нападају вође, заједнице се организују, комуницирају на друштвеним мрежама и планирају стратегије и протесте – каже Собољ.

Она каже да сав новац који јој преостане штеди за плаћање казни због организовања митинга. Сваких неколико месеци, њу и њене колеге ухапсе, а сада јој је лидер нападнут хемијским оружјем.

Упркос томе, преузела је његову улогу као препознатљивог представника опозиције:

- Ми, Наваљнијев тим, смо као вода: угуше нас у Москви, а ми отворимо седишта широм Русије. Они ухапсе неколико нас, а други одмах попуне празно место – каже она и обећава:

- Никад нећу побећи у иностранство, људи ме препознају на улици. Задужена сан за канале на Јутјубу које гледа више од шест милиона људи. А следеће године намеравам да се кандидујем за парламент.

Председник Русије након састанка са Лукашенком донео неочекивану одлуку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА