Најновије

"Постоје алтернативе маскама" (ВИДЕО)

Педагог Горан Вилотјевић казао је у емисији “Све је то живот” да школски систем у Србији заборавља децу, безбедност наставника И ученика. Он је објаснио да би требало да се водимо примерима у свету и навео Аустрију као пример где се настава обавља редовно у местима где нема заразе короном, а онлајн је настава у општинама која су жаришта.

Горан Вилотијевић (Фото: Хелм Каст)

“Проблем је у томе што би код нас кризни штаб морао да каже тачно где колико има заражених, да дају прецизне податке , а код нас су до сада били доста контрадикторни . Зашто бисмо у општинама у којима нема заразе делили децу И терали наставнике да причају са маском на устима по седам часова. У Шпанији су то решили тако што су направили стаклени пано иза кога стоји наставник И не мора да носи маску све време, већ може нормално да прича. Проблем је код нас И са оптерећењем наставника који имају по седам, осам часова на које када се додају дежурства И припрема то је рад преко норме “, казао је Влитјевић гостујући у емисији “Све је то живот “ у продукцији Хелм Каста.

Он је оценио да наставници раде као на таксиметар у новим условима.  Вилотјевић је оценио да је код нас онлине настава неадекватна И да би могла да се ради много квалитетније.

“Ово је нешто ново у целом свету, сви експериментишу. Ми преносимо искуства из света ,али би било лепо да се временом дође до неких бољих решења “, казао је Вилотјевић И додао да сам систем наставе није прилагођен ученицима због чега деца у школу крећу с радошћу, а завршавају је с бежањем са часова.

“У школама потенцирамо само пар врста интелигенција , од бројних које имамо. Ми врло често не потенцирамо на талентима деце у школама, већ је то знање у коме је наставник као аудио књига, а деца понављају научено. Школа не препознаје таленте. Добробит детета треба да буде циљ образовања”, казао је Вилотјевић.

Он је додао да образовање треба да припрема дете за живот који следи ,а да се услови мењају И да је свет технолошки напредовао, па би тај напредак требало да се прати кроз школство.

“Дете треба да припремимо да учи, да ради И да се сналази. Ми децу Терамо да уче непотребне ствари , да уче чињенице. То је беспотребно , јер ће после недељу дана деца то да забораве. Не поштујемо интересовања деце. Деца воле да уче, али оно што их занима И што је примењиво. А учењем у школи они не стичу знања о целој појави него о феномену”, казао је Вилотјевић.

Он је додао да “уколико желите да дете не научи ништа дајте му много чињеница и много предмета”.

Вилотјевић је казао да српско друштво  упросечено  И да би требало  кроз школу помоћи онима који су талентовани ,а то се чини “развијањем критичког мишљења”.

О томе каква је улога наставника И родитеља , колико је потребна сарадња у образовању деце , о родитељству и односу родитеља према деци који показује у ком правцу ће се деца развијати погледајте у емисији “Све је то живот” у продукцији Хелм Каста.

Аутор и водитељ емисије Оливера Миливојчевић.

Деца се заразила короном у школи, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА