Најновије

''БАЛКАНИЗАЦИЈА КИНЕ ПОСЛЕ ПОРАЗА У РАТУ'': Велика амбиција на Вест Поинту

У случају рата са Сједињеним Државама, Кина ће изгубити и распасти се на неколико држава, предвиђа Јан Калберг, истраживач Сајбер института Војне академије САД (Вест Поинт) у часопису Defence News.

Кинеска војска (Фото: Јутјуб)

„Ако режим изгуби власт, бес маса може се ослободити због деценија репресије. Земља величине Кине, са историјом подела и грађанских ратова, потлаченим, разноликим становништвом и социјално-економском неједнакошћу, могла би бити бачена у балканизацију након пораза “, пише аутор.

Стручњак је сигуран да стабилној и снажној држави нису потребне репресивне мере према сопственом становништву. „Слабост је јасно видљива у потреби Кине за надзором и контролом становништва ради одржавања стабилности, надзора и репресије који су толико раширени у свакодневном животу кинеског друштва да су службе безбедности ДДР-а изгледале као аматери“, примећује експерт.

Према Калбергу, ако САД изгубе рат са Кином, неће се распасти. Стручњак пише да ће у овој ситуацији „председник бити крив“, али неће бити револуције. Он такође сумња да је Кина толико технолошки напредна да се може сматрати велесилом.

Према Калберговој публикацији, Кина нема довољно искуства да учествује у модерним војним сукобима. „Кинеско неискуство у комбинацији са нереалним експанзионистичким амбицијама могло би довести до пада режима. Пливачи без воде могу да тренирају основе, али никада неће бити добри пливачи “, каже аутор.

Калберг примећује да је „Кина у прошлости имала дуге периоде унутрашње фрагментације и слабу централну владу“. „Ако Кина, и даље вођена идеологијом, уђе у сукоб великих размера, то ће вероватно бити крај комунистичке диктатуре“, рекао је он.

Како су се дојучерашњи руски националисти појавили у украјинском пуку '’Азов'’, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА