Најновије

ЛУКАШЕНКО СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Мобилизација, затварање граница...

Белоруски председник Александар Лукашенко најавио је да ће та земља затворити границу са Ливтанијом и Пољском.

Лукашенко (Фото: Сајт председника Белорусије)

Он је додао да ће граница са Украјином бити ојачана.

"Приморани смо да повучемо трупе са улица, као што сам већ говорио, да половину војске мобилишемо и затворимо државну границу са запада, пре свега са Литванијом и Пољском. Принуђени смо да ојачамо државну границу са нашом братском Украјином", рекао је Лукашенко говорећи на женском форуму "За Белорусију".

Он је позвао народе Литваније, Пољске и Украјине да зауставе своје политичаре и спрече покретање рата.

"Не желим да моја земља ратује. Штавише, не желим да се Белорусија и Пољска и Литванија претворе у бојно поље, где се неће решавати наша питања. Стога данас желим да се обратим народима Литваније, Пољске и Украјине: зауставите своје луде политичаре, не дозволите да избије рат!", рекао је Лукашенко.

Он је оценио да се у Белорусији у овом тренутку решава судбина читаве Европе.

"Реците људима шта се заправо догађа. Данас се овде решава питање Белорусије, Русије и читаве Европе, можда и целе, а не само источне. Не сме доћи до врелог рата", рекао је Лукашенко.

"На ивици смо страшне катастрофе"

Он је навео да је у арсеналу оних снага које подгревају ситуацију у републици остало врло мало могућности.

"А ми смо на ивици страшне катастрофе. Ако упадну овамо, бићемо принуђени да одговоримо, нећемо клечати, чак и ако останемо сами", нагласио је председник Белорусије.

Лукашенко је то рекао у време политичке кризе у Белорусији након спорних председничких избора, за које опозиција тврди да су намештени, што је изазвало масовне протесте у земљи.

Лукашенко је за немире у Белорусији окривио Запад, подсећа Ројтерс.

Он је објаснио да Белорусији није потребно признање резултата протеклих председничких избора од других земаља.

"Данас су прикључили још једну, како сматрају, термонуклеарну бомбу. ‘Разнели’. У Бриселу су се томе придружили да ли Европски парламент или Европски савет, који такође нису признали наше изборе. С тим у вези желим да кажем следеће... Одржали смо изборе у складу са уставом и законима наше земље. И не треба нам никакво признање: избори су одржани и они су легални. Могу да се закунем - није било лажи током избора, наместити 80 одсто гласова је немогуће", нагласио је шеф државе.

Европски парламент усвојио је данас резолуцију о Белорусији, у којој се наводи да је такозвани опозициони Координациони савет "привремени представник народа" у тој земљи, а институције ЕУ позивају да му помогну.

Лукашенко је истакао и да се никада неће догодити блиц-криг за преузимање власти у земљи.

"Под тим бело-црвено-белим заставама погледајте какви изрази и речи... То су они смислили: блиц-криг није успео. Био је осуђен много година пре овог блиц-крига. Није се могао догодити у нашој земљи, никада се неће догодити", рекао је Лукашенко говорећи на женском форуму "За Белорусију".

Такође је упоредио догађаје у земљи са Венецуелом, а Светлану Тихановску, која се кандидовала за председника републике, са опозиционим венецуеланским политичаром Хуаном Гваидом.

"Ступила је на снагу наредна фаза – снажан спољни политички, финансијски и дипломатски притисак. Суседне земље одбијају да признају резултате избора и, према венецуеланском сценарију, пронашле су ‘гваидицу’ и прогласиле је за председника", рекао је Лукашенко.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победиоЛукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Редак снимак слетања МиГ-29К на писту носача авиона погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА