Најновије

СТРАСТИ НЕ СТИШАВАЈУ, ПОКУШАЈ РАЗБИЈАЊА МУСЛИМАНСКЕ ХЕГЕМОНИЈЕ: Да ли Срби и Хрвати праве савез да се заједнички одбране?

Страсти у Сарајеву не стишавају се после посете Милорада Додика председнику Зорану Милановићу и премијеру Андреју Пленковићу. Стварање нових односа у региону усмерено је на разбијање покушаја успостављања Бошњачке хегемоније над другим народима у БиХ и одаје прве обрисе, изнуђеног, али до јуче незамисливог споразума Срба и Хрвата о стратешким интересима тих народа.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је указао да су се након недавне иницијативе америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона о промени Дејтонског споразума и Устава БиХ ствари додатно закомпликовале и да свако покушава да заузме почетне позиције. Додик каже да је Бањалука више од свих спремна за те разговоре и одлучна да ојача аутономију и степен самосталности Српске у оквиру БиХ.

Притом, позицију РС уочи нових „преломних времена“ Додик је решио да ојача и успостављањем односа са Хрватима на највишем нивоу, о чему сведочи његова посета председнику Зорану Милановићу и премијеру Андреју Пленковићу у Загребу.

Нисмо раја

Додик је рекао да је РС одлучна да заштити права Хрвата у БиХ. Он је указао да је међународна заједница преко Већа за имплементацију мира у БиХ избацила и Србију и Хрватску из процеса одлучивања о БиХ, а високи представник ускратио Хрватима у Влади ФБиХ право да не буду прегласани.

– А онда је Хрватска у процесу уласка у ЕУ морала да се одрекне утицаја и помоћи Хрватима у БиХ. И то су муслимани у БиХ искористили да развласте Хрвате, а међународна заједница да промовише грађанску БиХ у којој би владао принцип један човек – један глас, чиме би се омогућила доминација Бошњака, а ми Срби и Хрвати били бисмо некаква раја – објаснио је Додик.

Он је казао да је од Милановића и Пленковића први пут чуо о интересу да се заштити конститутивност Хрвата.

Прошла опсесија ратом

– А да би заштитили колективна права Хрвата у БиХ морају заштитити и конститутивност нас Срба, свиђало се то њима или не. Као што смо и ми одлучни да заштитимо колективна права Хрвата у РС и да се тако супротставимо грађанском концепту који не доноси стабилност БиХ – закључио је Додик и додао да је у Загребу први пут чуо и критике на рад високог представника у БиХ од председника и премијера једне чланице ЕУ.

И аналитичар из Мостара Милан Ситарски указује да је посета Додика Загребу изазвала буру негодовања бошњачких политичара и пре него што се догодила, што сведочи о заоштравању односа Бошњака и са друге стране Срба и Хрвата.

– Истовремено српско-хрватски односи побољшавају се, што су бошњачки лидери сами изазвали покушајем хегемонизма. Хрвати и Срби излазе из опсесије ратом и Загреб је коначно донео стратешку одлуку да се позабави питањем представљања конститутивних народа, конкретно Хрвата, али то значи и свих осталих у БиХ – истакао је Ситарски.

Заједнички интерес

Историчар Чедомир Антић рекао је да је веома добро што је Милорад Додик у Загребу успоставио везу са хрватским руководством. Антић је указао на усаглашену поруку да обе стране стоје иза оригиналног Дејтонског споразума.

– Време је да се реши питање избора чланова Председништва БиХ, пошто је очигледна тежња Бошњака да бирају своје Србе и своје Хрвате – рекао је Антић.

Он је закључио да негативан однос хрватског национализма према Србима неће нестати, али да ће два народа у БиХ моћи да сарађују рационално у заједничком интересу.

Само Додик може до ЕУ

Лидер Хрватске сељачке странке БиХ Марио Караматић оценио је да посета Додика Загребу спада у рубрику „веровали и не“, али да се показало да једино српски члан Предсједништва БиХ може доћи до чланице ЕУ.

– Жељко Комшић (хрватски члан ког су изабрали Бошњаци), за годину дана није био нигде осим у Зворнику, где је посетио суседну Српску. А Шефик Џаферовић посетио је Пакистан, у који не иде нико жив. Једино Додик, као лидер Срба, и вођа Хрвата Драган Човић (ХДЗ БиХ) имају контакте – рекао је Караматић који је протесте Комшића и Џаферовића назвао пропињањем на задње ноге.

Он је истакао да је у изјавама Додика, Пленковића и Милановића наглашено поштовање Дејтона, те да је чак речено да Хрватска и Србија, као земље потписнице, имају обавезу да испрате поштовање.

– Дејтон је споразум црно на бело и у њему нигде не пише да Бошњаци треба Хрватима да намећу представнике, нити да Сарајево треба да наређује Српској било шта. А они нам диктирају од Кобиље Главе до Илиџе како сви да се понашамо – додао је Караматић, који сматра да је у БиХ данас 10 пута затрованија атмосфера него одмах након рата.

Опет вето из Српске

Посвађано са Србима и Хрватима, Сарајево је опет затегло струну до пуцања. Милорад Додик најавио је нови вето пошто су га прегласали Шефик Џаферовић и његова марионета Жељко Комшић и „донели одлуку“ о признању Косова. То ће бити већ други вето Републике Српске у десетак дана, пошто је недавно Народна Скупштина РС одбацила увођење америчке организације у изборни процес у БиХ.

Додик је за то да ће се позиција Републике Српске бранити без оклевања, те да неће бити било каквих калкулација по питању Косова и статуса РС у БиХ.

– Народна скупштина Српске битна је полуга власти на којој се расправља о свим важним спољнополитичким питањима и крајње је место где се доносе одлуке, а признање Косова посланици ће одбацити с већином од двотрећинске. Џаферовић и Комшић, лидер СДА Бакир Изетбеговић и други политичари понашају се као да је БиХ већ признала самопроглашено Косово и Србији покушавају да држе лекције – рекао је Додик, који је најавио вето и поводом најаве Изетбеговића о ревизији тужбе против Србије за наводни геноцид.

Ђукановић позива народ да оружје, више о томе ОВДЕ!

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА