Најновије

ТОЛИКО О СУВЕРЕНОСТИ НАШЕ ЗЕМЉЕ! Столтенберг: Србија је војно неутрална, али НАТО вам је једини партнер

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг истакао је да тај војни савез у потпуности поштује војну неутралност Србије.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг (Фото: nato.int)

Како је навео у интервјуу, Србија је суверена земља и НАТО у потпуности поштује безбедносне аранжмане које наша држава изабере.

– НАТО у потпуности поштује политику војне неутралности Србије. У исто време, НАТО и Србија су већ 14 година блиски партнери, чије је партнерство засновано на блиском политичком дијалогу и практичној сарадњи. Ја сам редовно у контакту с председником Вучићем и другим лидерима, а уз одличан рад наше Војне канцеларије за везу у Београду изградили смо блиску сарадњу у бројним областима – рекао је Столтенберг и као пример навео да НАТО и Србија раде заједно како би били спремнији за цивилну заштиту у ванредним ситуацијама, укључујући поплаве и шумске пожаре.

Он је истакао да је у том погледу 2018. године имао част да заједно с председником Вучићем у Србији отворим велику вежбу за управљање последицама ванредних ситуација под називом „Србија 2018“.

– Помажемо Србији да развија своје безбедносне снаге и институције. НАТО обучава српске војнике за међународне мировне мисије, а у периоду од 20 година уложили смо милионе евра како бисмо помогли Србији да уништи преко 230 тона застареле муниције. Србија и НАТО су такође заједно радили на обуци ирачких војних лекара, чиме су подржали оружане снаге Ирака. Поздрављамо ово обострано корисно партнерство са Србијом и спремни смо да га развијамо даље – навео је генерални секретар.

Он је указао да НАТО већ има јаке односе с партнерима који нису чланице, као што су Аустрија или Финска.

– У потпуности поштујемо њихову одлуку да се не придруже НАТО, као што поштујемо и одлуку других да му се придруже – рекао је Столтенберг.

На питање да ли НАТО савезу смета чињеница да Србија последњих година знатно опрема своју војску, и то углавном наоружањем из Русије и Кине, он је рекао:

– Не, не смета нам. Као што сам рекао, Србија је суверена земља и у потпуности поштујемо безбедносне аранжмане које она изабере. НАТО и Србија су блиски партнери. Већ имамо развијену одличну сарадњу у области одбране и безбедности, у којој помажемо Војсци Србије да јача своје капацитете. Набавке за одбрану су национална одлука. Истовремено, приликом спровођења набавки, битно је обратити пажњу на укупне трошкове који се односе на цео животни век те опреме, пошто они могу бити велики – рекао је Столтенберг.

Столтенберг тврди да локалитети са осиромашеним уранијом не представљају безбедност по здравље! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА