Најновије

ДАЧИЋ: Нема одлуке о формирању владе

Министар спољних послова и лидер Сoцијалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да одлука о формирању Владе Србије још није донета. Каже да ће ове седмице главна тема бити долазак америчке развојне агенције ДФЦ у Београд.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је поновио да је коалиција СПС-ЈС поносна на резултате у претходних осам година и да су спремни на даљу сарадњу са Александром Вучићем и Српском напредном странком.

"На победницима избора је да воде процес формирања владе и на њима је да донесу одлуку", рекао је лидер социјалиста одговарајући на питање новинара да ли је расположен зато што остаје у влади.

Додао је да нема информацију када ће Влада Србије бити формирана, пошто је у међувремну потписан Вашингтонски споразум, а и настављени су разговори у Бриселу.

"Сада имамо долазак америчке развојне агенције и ја сам сигуран да ће ове недеље то бити централна тема", навео је Дачић. 

Долазак ДФЦ доказ примене Вашингтонског споразума 

Шеф српске дипломатије каже да посета делегације америчке развојне агенције (ДФЦ) Србији, само неколико недеља после потписивања Вашингтонског споразума, значи да они озбиљно желе да се баве оним што је договорено.

"Отварање канцеларије у Београду, а не у неком другом граду у региону, показује поштовање према нашој земљи као мотору политичке и економске стабилности", рекао је Дачић новинарима у Клубу посланика.

Према његовим речима, са представницима америчког фонда за развој и специјалним изаслаником Ричардом Гренелом ће се разговарати о успостављању сталног присуства агенције у Београду што ће имати позитивне последице по долазак инвеститора и подизање БДП-а.

Са Гренелом треба разговарати о визној либерализацији са САД

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је поводом доласка специјалног изасланика Ричарда Гренела, да су потребни разговори на тему визне либерализације са Сједињеним Америчким Државама.

Упитан како види Гренелову посету и да ли се очекује визна либерализација након посете, како се наводи у приштинским медијима, Дачић је рекао да је Приштини најпре потребна визна либерализација са ЕУ, а до тога ће, како каже, тешко доћи.

Сматра да су разговори на тему визне либерализације потребни када је реч о Србији и да би наша земља била задовољна да се то деси, подсећајићи да цео регион не стоји добро када је реч о броју одбијених захтева за визе.

"Половина захтева Косова за визу је одбијена, а и за Србију је тај проценат већи од 10, 15 одсто, истакао је министар Дачић.

Србија неће бити препрека мировном процесу између Израела и Палестине

Одговарајући на питање да ли ће Србија преместити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, Дачић је рекао да се нада да ће пре тога доћи до напретка у преговорима, те да би требало да уследе разговори на највишем нивоу између Израела и Палестине.

"Као што смо рекли више пута, ми желимо да дамо подршку мировним разговорима и свакако нећемо бити препрека мировном процесу, поручио је шеф српске дипломатије.

О новоформираном политичком покрету у Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА