Најновије

ДИЛЕМЕ НОВЕ ВЛАДЕ Вучић пише и брише, под лупом списак жеља и фотеља

Обриси нове владе Србије јаснији су након што је Српска напредна странка обелоданила да ће градоначелник Новог Сада Милош Вучевић по трећи пут бити изабран на ту функцију.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Самим тим, сада се с готово великом сигурношћу може претпоставити и да ће премијерка Ана Брнабић остати на челној функцији у Немањиној, пошто је Вучевић важио за једног од кандидата за ту позицију. Очекује се и да Бранислав Недимовић, који је такође помињан као једно од кадровских решења, остане на месту министра пољопривреде, а једино што остаје да се види је да ли ће добити и потпредседничко место.

Обнародовано је и да ће власт у Новом Саду чинити широка коалиција, а међу странкама које ће је чинити је и СПАС Александра Шапића, који има мандате и у Скупштини Србије. То би се могло протумачити као први знак да би предлог лидера напредњака Александра Вучића страначким колегама могла бити концентрациона влада, насупрот жељи неких од функционера да СНС на републичком нивоу формира власт самостално.

Но има оних који ситуацију виде другачије, попут извршног директора ЦеСид-а Бојана Клачара, који очекује да ће нова влада Србије бити коалициона и влада континуитета. Сматра да је тешко пронаћи политичке интересе који би оправдали концентрациону владу, као и да би тако нешто било очекивано у време неке велике кризе, а да криза коју је изазвала епидемија коронавируса није таквих размера.

Најављена широка коалиција у новосадској власти могла би се протумачити као први знак да би предлог лидера напредњака Александра Вучића страначким колегама могла бити концентрациона влада, насупрот жељи неких од функционера да СНС на републичком нивоу самостално формира власт

– Важно је из угла грађана да у тој влади буду људи спремни да праве компромисе. Мораће да се праве компромиси на великим и на мањим темама, као и у ономе што Србију очекује и на унутрашњем плану – рекао је Клачар, при чему и он процењује да су највеће шансе да Ана Брнабић поново буде премијерка, а још један аргумент у прилог тој тврдњи за њега је процена да ће та „влада вероватно бити кратког трајања”.

Извршни директор ЦеСида Бојан Клачар ипак очекује да ће нова Влада Србије бити коалициона и влада континуитета, али да ће бити кратког трајања

Додао је да ће, осим суочавања и очекиваних компромиса по питању великих проблема, попут питања Косова и епидемије короне, нова влада морати да прави компромисе и на „мањим темама”, као што је успостављање дијалога с опозиционим странкама. Предочио је да ће, с обзиром на бојкот претходних избора од великог дела опозиционих странка, „нека врста унутрашњег дијалога бити потребна”.

Сам Вучић је у више наврата критичарима који негодују што влада још увек није изабрана, одговорио да је то комплексан посао.

Која фотеља је сигурно празна

Позиција директора Владине Канцеларије за КиМ тренутно је једина за коју је извесно да ће бити упражњена. Наиме, заменик градоначелника Београда Горан Весић обнародовао је да он неће бити министар у новој Влади Србије, али је потврдио да ће шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић бити амбасадор Србије у Вашингтону. Он је критиковао опозицију због напада на Ђурића, нагласивши да је он водио више од 220 преговора у вези с КиМ.

– А Србија ће бити поносна на то што он ради, а председник Вучић добро зна шта ради – рекао је Весић. – Имаћемо некога ко ће моћи да парира Албанцима и бори се за нас у САД.

– За мене је то јако важно питање – нагласио је српски председник. – Очекујем да интензивирамо формални рад, верујем да ћемо пре краја овог месеца формирати владу, али за нас је важно да та влада може да одговори великим и тешким изазовима. Не узимајући у обзир ни корону ни економску ситуацију у другим земљама, људи код нас кажу „а, то нас не интересује”, очекују од државе више. Зато морамо добро да изаберемо да одговоримо на изазове за будућност Србије.

Поручио је  да ће нова влада морати да проналази најбоље одговоре и да земљу и даље развија у складу с планом „Србија 2025”.

Пошто је председник, у чијој надлежности је предлагање мандатара, својевремено најавио да ће нова Влада бити изабрана крајем овог месеца, очекује се да ће ускоро бити сложене све коцкице мозаика републичке власти. Најпре, треба да буде изабран председник Скупштине Србије, да би потом уследила седница парламента на којој се бира влада. Колико ће министарстава она имати и како ће бити расподељена – у овом тренутку се не може ни наслутити. Пред Вучићем, који је и лидер СНС-а као убедљиво најјаче странке у Србији, јесте тежак посао да помири очекивања партијских играча и досадашњих министара из редова напредњака, али и апетите досадашњих и нових коалиционих партнера.

Влада у одласку

Влада Србије у одласку формирана је 29. јуна 2017. године избором Ане Брнабић за премијерку. Лидер социјалиста Ивица Дачић је први потпредседник, а „обични” потпредседници су Зорана Михајловић, Небојша Стефановић и Расим Љајић. Сви они, уз потпредседничку функцију, воде и ресоре. Ту је још и 17 министара, од којих су три без портфеља.

Аналитичари очекују да су, када је о СПС-у реч, за сада сигурни шеф дипломатије Ивица Дачић и министар енергетике Александар Антић. На заједничкој листи са СНС-ом били су Покрет социјалиста Александра Вулина, СНП Ненада Поповића и ПУПС Милана Кркобабића и тек треба да се види које ресоре би они могли добити.

Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић потврдио је да неће бити у новој Влади Србије, али да ће његова странка добити министарско место.

– Не могу још да говорим о конкретним именима из простог разлога што још нисмо дефинисали који ће тачно ресор припасти СДП-у Србије – навео је Љајић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација, који после две деценије напушта Немањину, навео је да за то „постоји више разлога, а два су кључна”.

– Први је чињеница да сам још пре две године то најавио и неколико пута после поновио. Други разлог су учестале оптужбе мојих политичких опонената и овдашње опозиције да сам у свакој влади и да сам вечити министар – објаснио је Љајић, поручујући да је један од ретких министара који је изашао из Владе, а да није отеран, који се министарског места одрекао без икакве афере.

Зукорлић: Нећемо симболичке позиције

Лидер Странке правде и помирења Муамер Зукорлић изјавио је да, када је реч о евентуалном уласку у будућу владу Србије, ШП неће пристати на власт због власти.

– Нећемо пристати на симболичке позиције, да неке од руководилаца СПП-а поставимо на нека места, а народ да и даље пропада – објаснио је он. – Тога више неће бити, томе је крај. Ми смо четири године издражали потпуно свесни да само почетници у политици на том нивоу. Те четири године смо искористили да стекнемо искуство и акценат је био на јавној промоцији дискурса у Народној скупштини и медијима.

О новом политичком покрету у Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Дневник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА