Најновије

ПАКАО У ИЗРАЕЛУ! Грађани поново у карантину!

Неким Израелцима то делује као да проживљавају феномен већ виђеног. Земља је била у тоталном карантину и за време Песаха, јеврејског празника у априлу, када је изостала свака врста славља. Израелска влада сада је по други пут донела одлуку о забрани кретања – само неколико сати пред почетак Јеврејске нове године. 

Корона вирус (Фото: pixabay. com)

Одлука о поновном увођењу забране кретања поделила је нацију. Према новим правилима, Израелци смеју да се удаље од својих кућа максимално један километар. У четвртак је објављена дуга листа с ограничењима и изузецима.

-Ситуација је апсурдна. Нема поверења у одлуку о новом закључавању, каже Анат Дреамер. На једној пијаци у Јерусалиму обавља последњу куповину. "Многи су бесни и истовремено збуњени. То није било добро припремљено. Ни прошли пут није било јасне стратегије за излазак из карантина. А сада почиње нови циклус хорора.

Анат Дреамер је глумица и од почетка пандемије нема посла. -Не знам када ћемо опет нормално моћи да радимо и хоће ли се неко побринути за нас. Имам утисак да се многе ствари раде само због политичког и верског притиска, казала је она.

Израелска привреда се још није опоравила од првог карантина, тј. ванредног стања, које је било у марту и априлу. Премијер Бењамин Нетањаху тада је са свих страна био хваљен због начина на који је решавао кризу и радио на сузбијању пандемије.

Али од тада су све гласније критике упућене влади: већ месецима грађани сваке седмице протестују испред премијерове резиденције у Јерусалиму. Разлог је његова корупцијска афера, али и то на који начин влада решава корона-кризу.

За то време запослени у болницама су на измаку снага. Израел је сада међу земљама с највећим бројем заражених. Али док је број нових случајева протеклих седмица настављао да расте, политичари, медицинари и ултраортодоксни доносиоци одлука су само одлучили да се регионално ограниче ноћни изласци у градовима и градским четвртима.

Владин нејасан курс и попустљивост према разним интересним групама разбеснели су многе грађане. Председник Рувен Ривлин је признао да је израелско вођство разочарало грађане. -Разумем осећај збуњености, несигурности и страха код многих грађана. Разумем и пре свега се желим извинити због тога, казао је Ривлин

До сада је у Израелу регистровано 187.000 заражених, претходних дана буде и по 5.000 новозаражених дневно. Умрло је 1.256 особа. У поређењу с бројевима у другим земљама, то можда делује мало, али Израел има свега девет милиона становника.

Израелски авиони кренули према сиријско-либанској граници! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА