Најновије

СЕВАЈУ ВАРНИЦЕ У ТРОЈНОЈ КОАЛИЦИЈИ! Ево како напредују преговори о формирању власти у Црној Гори!

Део црногорских медија пише данас да су преговори о формирању нове власти запели и да још нема сагласности о формирању нове владе између предсавника Демократског фронта и Дритана Абазовића, а Андрија Мандић каже да преговори иду добро.

Дритан абазовић (Фото: Јутјуб)

Према писању подгоричке Побједе, преговори лидера Демократског фронта, Андрије Мандића и Милана Кнежевића, са председником Грађанског покрета Ура Дританом Абазовићем, уз посредништво епископа никшићког Јоаникија, завршени су без било каквог договора.

Позивајући се на своја сазнања, подгоричка Побједа пише да је до преговора Мандића, Ковачевића и Абазовића дошло након што је коалиција Заједно за Црну Гору тражила од лидера УРА да се изјасни о, како се наводи, кадровима које не жели у влади као и укидању Закона о слободи вероисповести.

- Мандић и Кнежевић су експлицитно тражили од Абазовића да се ГП Ура одреди око принципа поделе власти без условљавања и уцена. У случају позитивног одговора Уре, ДФ је спреман да, без обзира на то што сматра да му то место припада, гласа за председника Скупштине из редова Демократа - рекао је за Побједу неименовани извор.

У ДФ-у, наводи се, верују да су осим Мандића, Кнежевића, Медојевића и Милачића још нека имена на листи Уре и западних амбасада која не могу у владу.

Лист пише и да се Абазовић налази под притиском СПЦ са једне стране, али и страначких органа са друге стране, јер му утицајни чланови странке нису за укидање закона.

Наводе и да због Закона о слободи вероисповести Абазовић већ неколико дана има интензивну комуникацију са бизнисменом Миодрагом Даком Давидовићем, али и епископом Јоаникијем.

Застој у преговорима тројне коалиције, према сазнањима Побједе, довео је у питање избор председника Скупштине који је најављен за сутра .

Подгорички дневник пише и да је непосредно уочи сусрета предствника ДФ-а са Абазовићем уз посредство СПЦ, лидер Покрета за промене и кандидат за посланика листе За будућност Црне Горе Небојша Медојевић наводно "долио уље на ватру" изјавом да "влада у којој он буде неће дозволити шверц цигарета и дроге".

- Против учешћа лидера ДФ-а у влади могу бити само сарадници Удбе, шверцери, криминалци и тајкуни - навео је Медојевић на свом фејсбук профилу.

Подгорички портал ЦдМ тврди да представници ДФ-а и Абазовић још нису усагласили ни ставове око Закона о слободи вероисповести.

Наводе и да ДФ тражи да свако предлаже људе које жели да буду у влади, те да влада не мора да буде експертска, што је концепт ГП УРА.

Фронт, наводно, тражи пропорционални метод, односно да све мора да почива на реалној снази и вољи грађана, односно броју освојених мандата коалиције За будућност Црне Горе.

Осим тога, медији тврде да ДФ не одустаје од одређених ресора, али наглашава да са утицајних међународних адреса притискају Абазовићеву коалицију Црно на бијело јер неће да чују да ДФ преузме Агенцију за националну безбедност АНБ.

- Дакле, функције су кочница, коме ће припасти који ресор јер и Црно на бијело типује на одређене ресоре које жели и коалиција За будућност Црне Горе - тврди неименовани извор ЦдМ-а.

Вијести за пеговоре о новој влади кажу да "кључне разлике које постоје између две партије нису превазиђене", али да се разговори настављају.

Према речима директора Грађанске иницијативе Бориса Раонића, процес формирања владе није ишао брзо ни онда када је то чинила доминантна партија попут Демократске партије социјалиста (ДПС), па није реално да процес иде много брже када то треба да ураде три коалиције, са десетинама конституената и веома разноликом идеолошком структуром.

Мандић је за београдску Н1 јуче изјавио да је најзначјније да у среду буде конституисан парламент из које ће, како је рекао, потом да настати нова влада.

Мандић је рекао да имају равно 41 посланика, који чине парламентарну већину, имају добру жељу и намеру да конституишу владу, а позив су послаи и странкама националних мањина да им се придруже.

Амфилохије послао поруку! У Подгорици се још нагађа о подели ресора у влади! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА