Најновије

Испитивали корону, па дошли до невероватног открића: Путин пронашао лек за рак код деце?

Руски научници у сарадњи с америчким колегама тражили су активно једињење за борбу против коронавируса, али су, уместо тога, пронашли супстанцу која потенцијално може да се употреби за лечење рака неуробластома, једног од најопаснијих облика канцера.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Резултати истраживања научника са факултета хемије и фармације федералног универзитета Северног Кавказа у Ставропољу и државног универзитета Тексаса из Остина објављени су у научном часопису Органик енд бајомолекјулар кемистри. Руски научници истраживање су обављали захваљујући средствима које је обезбедила владина агенција Руска фондација за основна истраживања, која је под контролом Кремља и председника Владимира Путина.

- Истраживачи су описали синтезу материје која ће помоћи човечанству у борби против неуробластома. Хемичари су првобитно трагали за једињењем које би дало резултате у борби против КОВИД-19, али се испоставило да је антималигна активност ових супстанци много већа - саопштено је са руског факултета.

На челу истраживања били су професори органске и аналитичке хемије, а метода која је коришћена, названа Аксеновљева реакција, откривена је 2010. године.

Шта је рак неуробластома?

Овај облик канцера ствара се у одређеним врстама нервног ткива, а најчешће креће из једне од надбубрежних жлезда, али може да се развије и у врату, грудима, трбуху и кичми. Симптоми укључују болове у костима, израслине у трбуху, врату или грудима или безболне плавичасте громуљице испод коже. Јавља се услед генетске мутације у раном развоју, па је то најчешћи канцер код беба и трећи најчешћи код деце.

Друга руска вакцина епиваккорона биће регистрована до 15. октобра

Руска владина агенција за заштиту потрошача Роспотребнадзор саопштила је јуче да ће друга руска вакцина против коронавируса епиваккорона, коју је развио сибирски институт "Вектор", бити регистрована до 15. октобра. После регистрације вакцине почеће клиничка испитивања уз учешће добровољаца старијих од 60 година, као и људи са хроничним болестима. Шеф Европског регионалног бироа Светске здравствене организације (СЗО) Ханс Клуге захвалио је добровољцима који су учествовали у тестирањима прве руске вакцине против КОВИД-19 "Спутњик В" и изразио увереност да ће трећа фаза тестирања бити позитивна. Прва вакцина против короне регистрована је у Русији у августу, након што је током јуна и јула испитана на добровољцима, а током прошле недеље је пуштена прва партија вакцине у цивилни промет.

Трамп преко Србије тера Путина с Балкана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА