Најновије

"МРТАВ СИ! ДОЛАЗИМО ПО ТЕБЕ!" Спрема се највећа завера уживо? Огласио се психијатар, али сви га гледају сумњиво!

На саслушању је посведочено да оснивач Викиликса доживљава јаке халуцинације и да постоји висок ризик од самоубиства.

Џулијан Асанж (Фото: Јутјуб)

На недавном саслушању о екстрадицији Џулијана Асанжа, психијатар је посведочио да се оскудни оснивач Викиликса суочава са снажним халуцинацијама и да постоји висок ризик од самоубиства. Професор Мајкл Копелман, емеритус неуропсихијатрије на Кинг’с Цоллеге Лондон, рекао је да је Асанж чуо гласове и признао је свештенику да се припремао да се убије. Те припреме су укључивале састављање његовог тестамента и писање опроштајног писма породици и пријатељима.

У уторак, у судници Олд Баилеи у Лондону, професор Копелман је сведочио да је посетио Асанша више од 20 пута и да је забринут за своје ментално и физичко здравље.

- Известио ме је о гласовним халуцинацијама, које су биле у његовој или изван његове главе. Такође има и дугу историју музичких халуцинација, што је можда засебан феномен, који се погоршао када је био у затвору - рекао је Копелман.

Гласови које Асанж чује говоре ствари попут „прах си, мртав си, долазимо по тебе“.

Копелман је рекао да су најтеже халуцинације почеле да се смањују, али Асанж је и даље озбиљно депресиван и под великим ризиком од самоубиства.

- Ризик од самоубиства произлази из клиничких фактора... али, по мом мишљењу, изручење може изазвати покушај самоубиства - рекао је Коплеман.

Копелмана је унакрсно испитивао Џејмс Левис, који је оптужио Асанжа за измишљање менталне болести како би се избегло изручење.

Копелман се није сложио са том тврдњом и истакао је да Асанж нерадо дели детаље о својој менталној борби са властима, упркос самопријављивању у прошлости.

-Асанж је био врло невољан да говори о својим самоубилачким идејама и плановима, јер се бојао да ц́е бити стављен под сталну стражу или изолацију - рекао је Копелман.

Затворски чувари су одузели жилет и два кабла из његове ц́елије, а он је био под будним надзором све време док је био иза решетака. Прошлог месеца, његова партнерка Стела Морис посетила га је први пут откако су у затвору ограничене посете због короне.

Морис је рекла да Асанж изгледа много мршавије него што је био последњи пут када га је видела, у марту. Она каже да је ситуација била „невероватно стресна“ и да је имао неких здравствених проблема, укључујуц́и угануц́е скочног зглоба и смрзнуто раме. Док је затвор предузимао мере предострожности против коронавируса, Морис каже да током обављања редовних обавеза нису учинили ништа да заштите затворенике.

Асанж се суочава са 18 оптужби о шпијунажи након објављивања 500.000 досијеа из 2010. године који су разоткрили америчке ратне злочине у Авганистану и Ираку.

Белорусија добија излаз на море! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА