Најновије

СРБИ УДАРИЛИ НА КОНГРЕС И ГРАЂАНСКИ КОНЦЕПТ САД: Свештеници и у парламентима Швајцарске и Данске (ВИДЕО)

Срби не би били Срби да нису "атаковали" и на амерички Представнички дом, "нарушавајући" тако темељне вредности америчког друштва! Тако се 2018, први пут у историји САД, поводом стогодишњице „Дана српске заставе на Белој кући“, српски Епископ господин Иринеј, као "гостујући капелан" помолио Господу за чланове Конгреса и благостање свих

Отац Иринеј у Конгресу (Фото: Јутјуб)

Свештеници Митрополиције црногорско приморске (МЦП) освештали су јуче зграду Општине Будва, након што је Марко Бато Царевић (Демократски фронт) изабран за председника Општине Будва. Након политичке корупције и бруталне полицијске репресије над грађанима Будве, и овим чином је ново-старо руководство града желело да поручи да су одбрањени и Црква и изборна воља грађана од богоборачког, одлазећег режима.

“Ово нека буде за наук за будућа времена да се нешто овако више никада не понови. Да више никада жеља за власт не надвлада разум, да безумље не надвлада пристојност, да политика не надвлада духовност.“, поручио је Царевић.

Један део јавности је са „забринутошћу“ констатовао да овај чин „продубљује разлике“ и удара на грађански концепт Црне Горе. Други су, пак, истакли да ово није усамљени чин, те да се нешто слично дешавало и у земљама са дугим и успешним демократским праксама.

Сергеј Ђурановић је навео пар примера секуларних држава у којима су свештеници разлицитих вероисповјести освештали Скупштине, а у неким одржавају молитве пре сваке седнице. Закључио је да то није ништа необично, али и да би требало одређене ствари најавити осталим посланицима.

Нешто слично догодило се и у Швајцарској 2011, када је одржана служба уочи почетка рада новог сазива швајцарског парламента. 

„Ово формално ставља Владу Швајцарске у Божије руке и под његов благослов“, оценили су Швајцарски медији, без „племенитог страха“ да ће на овај начин бити угрожен мулнинационални и мултиконфесионални склад у земљи.

Такође, уочи почетка рада данског парламента 2018. службу је одржао свештеник Мортен Квист.

Представнички дом САД има капелана, чија молитва је и увод у уобичајене радне активности. Капелан се бира у складу са чланом 1, одјељак 2, тачка 5 у Уставу САД-а.

А, Срби не би били Срби да нису „атаковали“ и на амерички Представнички дом, „нарушавајући“ тако темељне вриједности америчког друштва!

Тако се 2018, први пут у историји САД, поводом стогодишњице „Дана српске заставе на Белој кући“, српски Епископ господин Иринеј, као „гостујући капелан“ помолио Господу за чланове Конгреса и благостање свих.

Шта је Здравко Кривокапић написао за Вашингтон Тајмс, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА