Најновије

ДВЕРИ НУДЕ РЕШЕЊЕ: Промена система - сигурност за све

У Српскоом покрету Двери сусаопштили да су они политичка организација породичних људи и родољуба који имају хришћански и државотворни поглед на свет и политику.

Двери (Фото: Јутјуб)

'’

Српски покрет Двери је политичка организација породичних људи и родољуба који имају хришћански и државотворни поглед на свет и политику. Политичка визија Двери је ставити породицу и породичне вредности на прво место у нашој држави јер само из здраве породице рађа се здраво друштво. Наша политика је да понудимо развојна економска решења, сигурност и благостање за све, са фокусом на домаћу привреду и пољопривреду, стварамо праведно друштво како у смислу борбе против криминала и корупције тако и у погледу мера социјалне правде, и бринемо о демократичности, безбедности и суверености Србије.

Од "Новог народног договора" са којим смо се појавили у политици 2011. године, преко политичког програма са којим смо регистровали нашу политичку организацију 2015. године и постали парламентарна политичка снага 2016. – ево већ 10 година траје континуирана и доследна политичка борба Српског покрета Двери за промену система вредности и обнову демократије, социјално-тржишне привреде, солидарности и независних институција у нашем друштву и држави. Промена власти више није довољна. Потребна нам је промена комплетног корумпираног политичког система. Ми смо гарант да неће све остати исто после смене актуелне власти. Кључна реч је ПРОМЕНА СИСТЕМА и уређење државе и институција које никада више неће зависити од једног човека (лидера, вође...) нити од других измена у извршној власти. Нови систем значи да закон и правила морају да важе за све исто и да не сме бити никога ко је изнад Устава, закона и институција'’, речено је у саопштењу покрета.

Двери у свом саопштењу наводе да је велики друштвени проблем одсуство веће укључености грађана у политику. Више него икад потребна нам је партиципативна демократија, стварно укључивање грађана у политику и свест о томе да "ми одлучујемо". Без обнове демократије нема повратка нормалном политичком животу нити стварања институција друштва и државе у којима ће владати сигурност за све грађане.

Зато предлажу отварање јавне расправе о следећим смерницама за обнову српске демократије:

  1. Институцијама изборног система утицати на консолидовање страначко-политичког система који нужно подразумева његово поједностављивање и укрупњавање;
  2. Оснажити везу између изабраних народних посланика и бирача.
  3. Географска репрезентативност ПарламЗато предлажемо отварање јавне расправе о следећим смерницама за обнову српске демократије:
  4. Институцијама изборног система утицати на консолидовање страначко-политичког система који нужно подразумева његово поједностављивање и укрупњавање;
  5. Оснажити везу између изабраних народних посланика и бирача.
  6. Географска репрезентативност Парламента мора бити адекватнија и правичнија.
  7. Преображај политичке културе у правцу развијања демократичности унутар и између политичких партија.
  8. Установљавање стабилних и делотворних влада које су засноване на већини у бирачком телу, јер се једино на такав начин обезбеђује легитимност читавог политичког поретка.ента мора бити адекватнија и правичнија.
  9. Преображај политичке културе у правцу развијања демократичности унутар и између политичких партија.
  10. Установљавање стабилних и делотворних влада које су засноване на већини у бирачком телу, јер се једино на такав начин обезбеђује легитимност читавог политичког поретка.

 '’Наш циљ је да грађани а не само странке бирају народне посланике, и да коначно имамо заиста народну а не само партијску скупштину. Залажемо се за партиципативну демократију као облик много већег личног укључивања грађана у све врсте одлучивања о томе како ћемо живети у Србији. То значи и непосредну, директну демократију и много већи број референдума на свим нивоима као најбољег начина за народно изјашњавање. Као први корак видимо коришћење дигиталних интернет платформи за информисање, дебату и изјашњавање. То је нови облик директне дигиталне демократије и проширења демократских права, која представљају увод у обнову српске демократије у целини. Двери се посебно обраћају младима, онима који су се родили и порасли у дигиталној ери и који је доживљавају као свој природан амбијент, да стваралачки учествују у обликовању сопствене будућности у Србији.Позивамо на отварање широке стручне и политичке јавне расправе, уз коришћење упоредних искустава из других демократских земаља, а све у циљу разговора и договора о коначним решењима за промену политичког и изборног система која би била плод широког друштвено-политичког консензуса'’, додају Двери.

За ефикасније правосуже понужена су следећа решења:

  1. Увођење кривичног дела незаконито богаћење
  2. Нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине
  3. Кривична одговорност: затворска казна
  4. Финансијска одговорност: новчана казна
  5. Имовинска одговорност: одузимање незаконито стечене имовине
  6. Лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски период.
  7. Преиспитивање свих диплома и доктората запослених у јавном сектору и отпуштање свих оних са лажним дипломама и звањима.
  8. Одузимање акредитације и забрана рада лажних факултета који продају дипломе и звања.


Што се тиче екологије, они предлажу следеће: '’Српски покрет Двери сматра да еколошка безбедност Србије мора да буде подигнута на највиши могући ниво. Проблем заштите животне средине у граду и у селу, проблеми здраве пијаће воде, здравог ваздуха и здраве хране, проблеми загађења земљишта, отпада, зрачења и буке, заштита река и шума - постала су питања основне здравствене безбедности нације. Еколошка свест мора постати важан део националне и грађанске свести и елементарног патриотизма. Грађани морају да имају реалну могућност да на време утичу на доношење одлука по питању животне средине.

Селу треба вратити законски статус и име “село”, имовину, управу над својим атаром, сагласност локалне заједнице на све промене у њиховој средини које утичу на живот и природу, заједничко управљање и део прихода од државних јавних предузећа која располажу и газдују природним ресурсима у атару села. Србији генерално треба много више децентрализације и политичке партиципације грађана на локалном нивоу, што значи повратак изворном локалном одлучивању, надлежностима, имовини и приходима. Све ово подразумева одлучивање и уређење села, општина и градова пре свега у складу са вољом оних који живе у њима.

Зелена акција Двери сматра да је потребно успоставити нови, зелени друштвени уговор у Србији и предлаже дугорочно увођење зеленог патриотизма у институције, образовање и медије кроз формирање једне врсте "зелене културе" живота у Србији'’.

'’Град у Србији данас је град дестабилизованог идентитета и нејасне перспективе, град који губи на значају, дезоријентисани пост-социјалистички и пост-индустријски град, без јасног модела развојне, породичне, зелене, омладинске и културне политике.

Српски покрет Двери истиче да грађани имају „права на град“, што укључује послове промишљања и одлучивања о граду у коме се живи, нове урбане стратегије, очување архитектонског наслеђа и културне меморије града, као и креирање нових урбаних идентитета. "Нови град" видимо као отворени демократски простор који умрежава заинтересовано и активно грађанство и ствара претпоставке за директну партиципацију у осмишљавању и доношењу јавних политика у вези са стварним потребама људи који живе у свом граду. Грађани имају апсолутно право на демократско управљање својим градом.

Грађани имају право на транспарентно управљање јавним простором и праведно коришћење јавних ресурса. Грађани имају право на здраву и зелену животну урбану средину. Људи морају бити важнији од аутомобила и зграда.

Двери се залажу за радикалну промену урбане мобилности. Потребно је подстицати повећање укупног удела бициклистичког саобраћаја и пешачења у укупном градском саобраћају. Рекреација је један од најважнијих услова здравља.

Залагаћемо се за доделу јавног простора на коришћење уметнички најатрактивнијим и најкреативнијим програмским идејама и удружењима.

Нови српски модерни град мора бити град по мери човека и породице. Породични град мора бити град деце. Породични град мора бити град здравља, а то значи град спорта, здравих стилова живота и здраве хране. Охрабриваћемо породице кроз систем културних ваучера да посећују културне локације и имају приступ комплетној културној понуди града. Породични град јесте и град кућних љубимаца. Улагаћемо у зелену инфраструктуру која подржава активан породични начин живота у еколошкој урбаној средини са својим кућним љубимцима.

Двери подржавају дигитални систем отворених података: о квалитету ваздуха и воде, паркинг местима и безбедности на путевима, градском превозу, општинској имовини и приходима и расходима општинских буџета, јавним набавкама, урбанистичким плановима... Дигитализација омогућава директну електронску демократију: електронско гласање на локалним референдумима, укључивање у креирање дела општинског буџета, као и дневног реда општинских скупштина.

Српски покрет Двери ће тражити формирање Већа младих, као саветодавног органа градског (општинског) већа. Развијаћемо дигиталну општину младих, као електронску платформу за предлоге, дискусију и гласање по питањима која се тичу младих. Креираћемо градске дистрикте младих за културно-уметничку продукцију, спортске и образовне активности. Млади нису само наша будућност већ и садашњост.

У новом граду нико не сме да буде заборављен, гладан, без струје и воде, као и основне здравствене и социјалне заштите, нити му може бити одузет породични дом. Нови град је простор нове социјалне солидарности'’, поручују двери.

Посебно је наглашена важност останка наше деце у Србији: '’Остати овде да бисмо направили државу у којој ми одлучујемо, ми контролишемо, ми чувамо и ми живимо. И зато остајемо овде – да променимо систем и да уживамо у плодовима тог лепшег живота у уређеној земљи'’

Колико Илија Чворовића шета Европом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА