Најновије

ПРЕДСЕДНИК НЕМАЧКЕ УПОЗОРИО: Морамо наћи те банде!

Шеф немачке државе позвао је данас на "одлучнију борбу" против група крајње деснице које изазивају пораст насиља.

Франк-Валтер Штајнмајер (Фото: Јутјуб)

Починиоци екстремно-десничарских терористичких убистава последњих деценија су били "интегрисани у банде мржње и насиља или подстакнути да то чине", рекао је Франк-Валтер Штајнмајер на свечаности поводом 40 година од смртоносног бомбашког напада на минхенском "Октоберфесту".

"Морамо наћи те банде. Морамо се борити против њих, одлучније него до сада!", рекао је председник у говору поводом 26. септембра 1980. када је тринаест људи током прославе пива убијено експлозијом бомбе, а више од 200 рањено. Тај напад се сматра најсмртоноснијим неделом крајње деснице у Немачкој од 1945. године.

Сећање на тај напад требало би да натера да се "размисли о грешкама" почињеним у прошлости како би се расветлили напади које су починили ти кругови, рекао је Штајнмајер, наводећи као пример малу неонацистичку групу НСУ чији су чланови извели десетак расистичких убистава током 2000-их пре но што су разоткривени.

Немачку је недавно потресло неколико насилних акција неонациста, укључујући покушај напада на синагогу у Халеу с две смрти пре годину дана, и убиство девет људи страног порекла у два бара у Ханауу у фебруару.

Штајнмајер се такође осврнуо на недавно откривени случај група на друштвеним мрежама које су шириле пропаганду крајње деснице међу полицијом Северне Рајне-Вестфалије.

"Више није допуштено жмурити" пред таквим активностима, упозорио је он. "Морају се уложити сви могући напори да се демаскирају те крајње десничарске мреже, ма где се налазиле", инсистирао је он.

У Немачкој је последњих месеци било неколико сличних скандала у служби безбедности и војсци.

Хонгконг је био први, а Пекинг неће дозволити постојање још једног бастиона демократије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА