Најновије

КЛИНТОН ЗАРАДИО 18 МИЛИОНА КАО КАНЦЕЛАР ШКОЛЕ! Амерички председници зарађује басусловне суме новца на невероватним стварима!

Постати председник САД је огромна животна промена, али једно питање се често поставља - како амерички председници зарађују новац након што им истекне мандат?

Бил и Хилари Клинтон (Фото: Јутјуб)

Годишња плата америчког председника износи 400.000 долара, док му траје мандат. Поред тога, може да живи у Белој кући бесплатно, а има и одвојене буџете за путовања, забаву и остало.

Међутим, амерички председници често зарађују много више након што напусте кабинет. Ево и како.

Пензије

Амерички председници, по закону, остварују право на пензију након што напусте кабинет. И док је овај закон инспирисан пост-председничким животом Харија Трумана, први председник који је ово право користио био је Двајт Ајзенхауер.

Конгрес сваке године одређује износ пензије, а он тренутно износи 210.700 долара.

Како наводи Мани (Монеy), бивши председници Барак Обама, Џорџ В. Буш, Бил Клинтон и Џими Картер примају ову пензију.

Појављивања у јавности

Није необично за бивше председнике да зарађују тако што држе говоре и обављају разна друга јавна појављивања.

Али њихово појављивање није нимало јефтино.

Према најскоријим доступним подацима, Обама наплаћује и до 400.000 долара за говор, навео је Лос Анђелес тајмс 2017. Бивши председници Бил Клинтон и Џорџ В. Буш наплаћивали су до 200.000 и 700.000 долара.

Уговори са издавачким кућама

Писање књиге након напуштања кабинета је устаљена пракса председничког живота, а издавачи плаћају велику суму новца за права на председничке мемоаре.

2017. Барак и Мишел Обама потписали су заједнички уговор за књигу са издавачем Пенгуин рандом хаус у износу од преко 60 милиона долара, известио је Фајненшал тајмс.

Бивши амерички председник већ је објавио две друге књиге са овом издавачком кућом, укључујући мемоаре "Снови мог оца: прича о раси и наслеђу", како је претходно известио Бизнис инсајдер.

"Постајање", књига Мишел Обаме, издата је почетком 2019, док ће нова књига њеног супруга, бившег председника Барака Обаме под називом "Обећана земља" бити доступна у новембру ове године.

Пре уговора за књиге породице Обама, рекорд је држао Бил Клинтон, који је добио око 14 милиона долара (односно данашњи 21 милион долара) за своју књигу након истека мандата, како је пренео Вокс.

Треба напоменути да се обе нагодбе за књиге и даље рангирају у топ 10 најбољих нагодби за књиге икада.

Џорџ В. Буш је такође добио доста пара за своју књигу - 10 милиона долара, али ово није оборило рекорде.

Уговори са брендовима

И док је спонзорство брендова углавном резервисано за познате личности, бивше политичке фигуре почињу да се пробијају и у овом свету.

Године 2018, Обамини су потписали уговор са Нетфликсом о продуцирању садржаја за стриминг гиганта, известио је Варајети. Најважније је да је тај посао изродио и "АмериКан фектори" и "Крип кемп", који су добили позитивне критике, а први је чак добио и Оскара.

2019. Спотифај је најавио уговор са Хајер граунд продакшн. Овај уговор укључивао је подкаст од девет епизода који је водила Мишел Обама, а који је имао госте попут њеног мужа Барака.

Како је пренео Форбс, Бил Клинтон је потписао уговор са кућом Ај харт медија да буде продуцент на подкасту ћија ће премијера бити наредне године. Ово је други уговор у вези са подкастом који је Клинтон потписао са том компанијом.

Корпоративни одбори и почасна места

И док је ово чешћа појава код чланова Конгреса, и бивши председници понекад преузимају позиције у корпоративним одборима или неке сличне грандиозне титуле.

Међутим, те позиције не доносе увек толико новца колико уговори за издавање књига и пензија.

Године 2016, Вашингтон пост је известио да је бивши председник Клинтон зарадио 18 милиона долара као хонорарни канцелар приватне школе.

Од 2002. до 2009. године, Бил Клинтон био је саветник свог пријатеља, инвеститор Роба Баркла. Процењује се да је Клинтон зарадио преко 12 милиона доларарадећи са Барклом, пренео је Вол Стрит журнал.

НАТО захтева хитан прекид сукоба у Нагорно-Карабаху! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА