Најновије

ЕВРОПСКИ ЛИДЕРИ О НАГОРНО-КАРАБАХУ: Покрећу се ОЕБС и група из Минска

Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је данас са премијером Јерменије Николом Пашињаном и председником Азербејџана Илхамом Алијевим тражећи обуставу сукоба.

ОЕБС (Фото: РИА Новости)

"У телефонском разговору је канцеларка подвукла да је хитно потребно примирје и повратак за преговарачки сто", пренео је портпарол канцеларке Штефан Сајберт.

Она је истакла да ОЕБС са "Минск групом" пружа за то одличан форум. Нагласила је да суседне земље треба да допринесу мирољубивом решењу.

Касталдо: ЕУ да уложи максималне напоре за мир у Карабаху

Потпредседник Европског парламента и представник италијанског покрета "Пет звездица" Фабио Масимо Касталдо затражио је у писму високом представнику Европске уније за спољну и безбедносну политику Жосепу Борељу да ЕУ уложи максималне напоре за моментално обустављање свих непријатељстава у региону Нагорно-Карабаха.

"Убеђен сам да Унија мора снажно да подигне глас, као и да размотри евентуалну могућност прибегавању санкцијама уколико додје до одбијања заустављања непријатељстава", навео је Касталдо у писму адресираном на Бореља, које је потписао заједно са осталим колегама ЕП, наводи АНСА.

У писму је затражено да се уложе сви напори за заустављање ватре јер, како се наводи, сукоб у кавкаском Нагорно-Карабаху прети да запали читав регион.

Такође, затражено је да се омогуће механизми за надгледање било каквих кршења што би омогућило да се поврати неопходно поверење, "неопходно за ефикасан процес дијалога".

"Европске вредности мултилатерализма и мира морају превладати", закључио је Касталди.
Сукоб измедју Јерменије и Азербејџана поново је отпочео у недељу у спорном региону Нагорно-Карабаха, насељеном већински етничким Јерменима али дејуре у саставу Азербејџана.

Француска иницијатива за решавање сукоба у Нагорно Карабаху

Француска је данас најавила да ће иницирати разговоре у оквиру ОЕБС-ове Минск групе коју предводе Русија, Француска и САД, с циљем да се посредује у сукобу између Јерменије и Азербејџана који је у току протекла два дана ескалирао у Нагорно Карабаху, самопроглассеној јерменској републици у Азербејдззану.

Од како је пре два дана почела ова најновија оружана конфронтација, пријављене су десетине погинулих и стотине рањених.

"У предстојећим данима ћемо покренути координисане разговоре у оквиру Минск групе и покушати да разјаснимо шта је изазвало најновију ескалацију, ко је одговоран за то и како да пронадјемо излаз из отвореног сукоба", изјавио је данас један званичник Јелисејске палате, пренео је Ројтерс.

Најдирљивију сцену рата у Нагорно-Карабаху можете видети ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА