Најновије

ГРОЗНИЦА У НЕМАЊИНОЈ 11: Ко ће у фотеље министара?

Сви рокови (осим законског) за избор нове Владе Србије пробијени су: нисмо је добили ни у реалном, ни у Вучићевом року, а премијерка Брнабић сада најављује да би могла да буде оформљена тек средином октобра. У међувремену, "кладионица" везана за то ко би могао да дође, а ко да оде из Немањине 11 живља је него икад.

Влада Србије (Фото: srbija.gov.rs)

Наравно, сваки текст на ову тему у домену је спекулација. Не зато што би неко желео да непотврђеним информацијама обмане грађане, већ зато што једино решење загонетке зна председник Вучић. Пошто председник није вољан да о саставу Владе говори новинарима, а ни сарадницима за сада, састав Владе остаје тајна.

Упркос томе, ево неких нагађања која провејавају кроз медије, али и кроз редове СНС, који су и сами у ишчекивању коначне одлуке.

Министарство правде: Вучевић отпао, Кубуровић у игри, а секретар Илић?

Портал Нова је, ослањајући се на спекулације у правосудним круговима, писао да би нови министар правде могао бити Милош Вучевић, стари/нови челник Новог Сада. Ипак, Вучевић, иначе један од председникових људи од поверења, поново је изабран за за градоначелника, па дефинитивно неће у фотељу министра правде.

С тим у вези, министарка Кубуровић остаје близу новом мандату, али остају на снази и исте сумње. У таквој атмосфери, спекулише се да би Радомир Илић, секретар у Министарству и човек од поверења Николе Селаковића, сиве еминенције правосуђа и саветника председника Вучића, могао да напредује.

Интересантно је да је недавно Агенција за спречавање корупције одбацила решење у ком се наводи да је Селаковић био у сукобу интереса јер је, као члан Државног већа тужилаштва, наводно помогао избор Илића за тужиоца.

Министарство привреде: Кнежевић одлази, у игри и Тома Мона

Приватни разлози дефинитивно су удаљили министра Горана Кнежевића. Трка за његовим наследником не престаје од избора, а највише се као кандидат за ту фотељу помињао Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, који је био веома укључен у потписивање Вашингтонског споразума, којим су Србији обећана вишемилионска улагања од стране САД.

Чадеж је на чекању, а у међувремену медији су навели да би један од кандидата за функцију могао бити и Тома Момировић, председник УО Мона Хотел Манагемент и наследник родитељске фирме. Тома “Мона” на твитеру неуморно подржава одлуке Владе у финансијском сектору, па оваква одлука не би била неочекивана.

Министарство саобраћаја: Како ослабити министарку и наградити заменика

Очигледно је да има истине и у спекулацијама према којима ће Министарство саобраћаја и грађевинарства, до сада у рукама министарке Зоране Михајловић, бити подељено. Сама министарка је изразила противљење таквом концепту, али чини се да ће ресор ипак бити подељен.

Медији су писали да ће саобраћај убудуће бити у рукама Горана Весића, заменика градоначелника. Било би то идеално решење: Весић би био награђен за лојалност, а истовремено и склоњен пред београдске изборе, како не би генерисао негативне реакције Београђана.

Министарство културе: Игра престола у малом

Нажалост, култура у Србији далеко је од фотеље за коју се министри утркују, али, упркос томе, представља предмет ватрених спекулација.

Не само што је министар Вукосављевић ватрено брани до последњег даха, него је желе макар две особе: Маја Гојковић, актуелна председница Скупштине, и Ана Илић, саветница премијерке Ане Брнабић.

Премијерка, природно, на тој позицији више види своју сарадницу, али да ли ће иницијатива Гојковић бити јача?

Министарство екологије: Триван одлази, две жене у конкуренцији

Последње дане у Влади одбројава и министар екологије Горан Триван, а како се спекулише, у трци за његову фотељу су функционерке СНС Марија Обрадовић и Ирена Вујовић. Марија Обрадовић, висока функционерка СНС је у конкуренцији и за Министарство одбране, али таква њена амбиција постоји већ дужи временски период, па се екологија чини као реалнија опција. Ирена Вујовић, с друге стране, фигурира и као Весићева наследница (или потенцијална кандидаткиња за градоначелницу), али и као министарка.

Ипак, кључно је питање да ли ће СПС бити одузет овај ресор. Таква одлука уклапа се у визију Владе у којој социјалисти уместо три имају два ресора.

Министарство енергетике: Последњи бастион СПС или…?

У јавности се најмање говори о фотељи коју тренутно заузима министар Александар Антић. Ресор енергетике, већ традиционално, припада социјалистима, из очигледних разлога. Ипак, захлађење у односима са Русијом, и најављена гасна диверсификација из Вашингтонског споразума, уноси одређене турбуленције у ресор.

Општи је став да ће СНС однос према СПС најбоље показати избором министра у ову фотељу: ако он не буде из СПС, у питању ће бити коперникански обрт.

Министарство спорта: Вања одлази, Шапић не долази

О фотељи министра спорта не говори се много. Извесно је, међутим, да ће председник у потрази за новим лицима заменити министра Удовичића (чији је мандат ионако оптерећен аферема), али ко ће бити нови министар спорта за сада није познато.

Концентрациона Влада, какву је председник најавио, обухватила би и СПАС Александра Шапића, али, према спекулацијама, његове апетите не задовољава Министарство спорта, за које би, сасвим сигурно, био најквалификованији.

Њих нико не доводи у питање

Упадљиво је да се са фотељама појединих министара не лицитира.

Тако, иако је у једном тренутку било спекулација да би га могао заменити нови амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, Ивица Дачић врло вероватно остаје у Влади, и то на месту министра спољних послова. Слично је и у случају министра Небојше Стефановића, који ће – иако се у то након лошег изборног резултата у Београду сумњало – остати шеф полиције.

Нико не хрли ни у фотељу министра војног, премда се Александар Вулин јавно нуди да не буди у Влади. Скромност га спречава да јури у том правцу.

Коначно, финансијама ће и даље суверено владати Синиша Мали, један од најближих и најдуговечнијих сарадника председника Вучића. Око тога, од почетка, практично није било дилеме. Такође, и носилац листе, Бранислав Недимовић, остаће, по свему судећи, на месту министра пољопривреде. С обзиром да је предводио листу, таква одлука је и очекивана.

Врући кромпири

Упадљиво је, такође, да нико практично не говори о министарствима здравља и образовања. Иако се спекулисало да би министарка здравља могла бити Дарија Кисић Тепавчевић, једна од челних људи Кризног штаба, она је сама рекла да о тој позицији не размишља. Министар  Лончар недавно је изјавио да не би имао проблем са тим да се врати у свој матични Ургентни центар, али га нико “не изазива”.

И министар Шарчевић је миран, иако га многи виде ван Немањине 11. Нико се не гура да ресор преузме у овако тешком тренутку…

Иза сукоба Јерменије и Азербејџана леже планови великих сила, ако пропадну ЕУ је прва на удару! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА