Најновије

ЈЕРЕМИЋ: Србија је Белорусија Балкана

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је Србија „једнопартијска држава у којој више нема демократског поретка“ и у којој власт контролише све, па и приватни сектор, и да зато са таквом влашћу не постоји ни најмања могућност да до 2030. године достигне циљеве одрживог развоја Уједињених нација, чије би испуњење значило добробит за све грађане.

Јеремић (Фото: Јутјуб)

„Наду би могло да представља ангажовање инвеститора из Европске уније, САД и Кине – тако што би у Србији пословали у складу са достизањем циљева одрживог развоја, дакле у складу са општим нормама које се подразумевају у њиховим домаћим јурисдикцијама. Спољни дипломатски утицај на побољшање правила пословања у Србији би такође могао бити од помоћи“, рекао је Јеремић у дискусији „Допринос приватног сектора одрживом развоју у ЕУ и државама кандидатима за чланство у ЕУ у југоисточној Европи“, наводи се у саопштењу Народне странке.

Дискусију одржану видео конференцијском везом организовао је престижни амерички Центар „Козметски“, у сарадњи са Универзитетом Тексас у Остину.

Поред Јеремића, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, током чијег је мандата 2012-2013. године успостављен механизам преговора циљева глобалног одрживог развоја до 2030. године, овој конференцији о ситуацији на Западном Балкану су учествовали и представници УН, професори универзитета у Бостону и Атини, као и амбасадорка Црне Горе у УН Милица Пејановић Ђуришић, амбасадор Хрватске у САД Пјер Шимуновић, као и градоначелник Тиране Ерион Велиај.

Јеремић је истакао да међународно признате организације које прате стање демократије широм света Србију више не сврставају у државе са демократским поретком, и подсетио да је Фридом хаус Србију сврстао у ред “делимично слободних држава” и означио је као „хибридни режим“, први пут од 2000. године и окончања власти Слободана Милошевића.

„Србија је данас у очима демократског света балканска Белорусија. Ми смо, нажалост, једнопартијска држава, и то није претеривање. СНС је, по броју чланова, веровали или не, највећа странка у Европи. Странка председника Србије Александра Вучића има 730.000 чланова, што значи да је сваки десети становник наше земље са правом гласа члан те партије. На другом месту у Европи је немачки ЦДУ канцеларке Ангеле Меркел, који има око 400.000 чланова“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да му је челник једне од највећих фармацеутских компанија на свету, која је укључена у развој вакцине против вируса корона, пренео да ће вакцина, када буде пронађена, прво бити дистрибуирана развијеним државама, попут Америке, чланица ЕУ, Јапана и Јужне Кореје.

„Неопходно је што пре створити механизам који ће омогућити да вакцина буде једнако доступна свим државама света под једнаким условима, како због здравља и живота људи широм планете, тако и зато да би се избегла нова рунда геополитичких трвења и подела на оне који имају и који немају“, закључио је Јеремић.

Ко ће у фотеље министара прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА