Најновије

Медојевић тражи забрану ДПС: Ја бих то радикално, право змију у главу

Кандидат за мандатара за састав нове Владе, Здравко Кривокапић, нашао се на листи коалиције "За будућност Црне Горе" у договору Демократског фронта и митрополита црногорско-приморског Амфилохија, казао је председник Покрета за промене и један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић.

Небојша Медојевић (Фото: Јутјуб)

"Он је био 'број један' зато што је то тражила црква да би подржала нашу листу", рекао је Медојевић у вечерашњем гостовању на Телевизији Црне Горе.

Он је навео да је црква тражила да десет људи блиских њој буду на изборној листи. "Па се то свело на три, па смо се договорили да је довољно да то буде Кривокапић, који на нашој листи представља цркву и митрополита Амфилохија."

Медојевић је рекао да не дели баш све ставове са Кривокапићем о томе колики треба да буде утицај цркве у дневној политици.

Разумљива је, како је навео, веза Кривокапића са Амфилохијем је, али је сада време да се црква врати свом примарном задатку. Истакао је да је против свакодневног уплитања цркве у политички живот.

Не треба у Острогу да се прича о ресорима

Медојевић је казао да није хтeо да иде на недавни састанак са Амфилохијем у Острог јер то није место где треба да се прича о мандатима и ресорима.

"Увек кад је црква улазила у политичке воде у Црној Гори у последњих 30 година, то се није завршило добро ни за цркву ни демократију. Оно што је црква радила историјски сјајно то су литије, мислим да је најбоље да се свештеници сада врате у манастире, да наставе ту своју мисију моралне обнове".

Лидер ПЗП-а је казао да цени СПЦ, да је верник и да је дао максималан допринос да се црква заштити, али је и упутио апел црквеним великодостојницима да поштују Устав, где се јасно наводи да је црква одвојена од државе.

"Црква нема шта да тражи у оперативној, дневној политици", истакао је, али и нагласио да је црква одрадила "историјски посао" и да је помогла опозицији да дође на власт.

Појаснио је да се данас није састао са Кривокапићем јер је још раније рекао да Кривокапић има подршку пет посланика ПЗП-а.

"Када добије званични мандат од председника, ми смо спремни да се састанемо и да разговарамо о циљевима и приоритетима Владе, где можемо дати најбоље доприносе и бити најкориснији... Наравно да очекујемо од мандатара да нас обавести какво је његово виђење Владе."

"Међународна заједница нема ништа против да ДФ буде на високим позицијама"

Лидер ПЗП-а је рекао да су највећи победник парламентарних избора грађани, држава Црна Гора и нова власт.

"Нама је сада задатак да ту победу преточимо у конкретне мере", рекао је он и додао да нова Влада, која треба да буде формирана, има важан историјски задатак демонатже претходног система

Медојевић је истакао да се "нико са стране није мешао и помагао" доскорашњој опозицији.

Међународна заједница, како је рекао, нема ништа против да лидери ДФ-а буду на високим позицијама у будућој Влади.

"То су најобичније медијске спекулације и спинови, и коришћење те теме у поправљању своје преговарачке позиције у формирању Владе".

ПЗП, како је рекао, има припремљен програм реформи у ресорима у којима би преузели одговорност.

Медојевић је казао да реваншизма неће бити у смислу одмазде и освете, "али неће бити заштићених, сви ће морати да одговарају за злочине, пљачке, криминал..."

"Ако Кривокапић каже да ПЗП не може у Владу, даћемо јој мањинску подршку"

Истакао је да ће ПЗП подржати сваку Владу у којој неће бити ДПС-а, "што не значи да ћемо подржати лошу политику те Владе и да ћемо ћутати".

Он је рекао да ће, у случају да Кривокапић под "притиском лобија" каже да ПЗП не може бити у Влади, да ће гласати за Владу и дати јој мањинску подршку, те да је неће је рушити, али да ће је критиковати.

Поручио је да су фокус свих политичких партија у новој власти реформе, побољшање стандарда, те суочавање са тешком економском и дужничком кризом.

Медојевић је истакао да ниједна амбасада није утицала на писање споразума три коалиције, нити да утиче на формирање Владе. 

Он је рекао да ДФ мисли да треба повући санкције Русији, али да праве компромис јер други конституенти власти не деле тај став. То питање ће, како је рекао, бити предмет договора, јер није било једно од ставки у потписаном споразуму.

"Ја бих то радикално, право змију у главу"

На питање шта нову, хетерогену власт држи на окупу упркос различитим ставовима, Медојевић је казао да их везује огромна историјска обавеза према људима који су их гласали, а и према онима који нису. "Да Црна Гора има економију која функционише, независне и деполизитоване институције, независне медије..."

Казао је да се, између осталог, не слажу и око његовог става да треба забранити рад Демократске партије социјалиста.

"Ја бих то радикално, право змију у главу", поручио је он.

Подела ресора у Црној Гори од које се Вучићу диже коса на глави, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вјести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА